marți, 21 iunie 2011

CINE SUNT AROMÂNII?

În jurul granițelor României trăiesc câteva milioane de români.
Există comunități numeroase de români în Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, dar și în Albania, Macedonia sau Grecia ce îşi păstrează cu greu identitatea etnică, atât cât vor mai reuși.
Între aceștia, aromânii, a căror problemă a revenit azi în actualitate, mai ales datorită presiunilor de asimilare forțată din ce în ce mai mari la care sunt supuși în țările unde viețuiesc.



TVR1, OMUL ȘI TIMPUL, 18.06.2011
Semne: "Cine sunt aromânii?"

(La rezoluție mpeg2 se poate descărca de aici).



UPDATE, 21 iunie 2011

Viorel Badea, Preşedinte al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni: "Aromânii sunt parte a poporului român, aromânii nu sunt şi nici nu pot fi vreodată consideraţi drept minoritate".

Comisia pentru românii de pretutindeni din Senatul Romaniei, în virtutea atribuţiilor sale si în contextul dezbaterilor pe legea minorităţilor, atrage atenţia tuturor celor interesaţi, inclusiv instituţiilor oficiale ale statului român cu responsabilităţi în domeniu, asupra unui adevăr axiomatic, temeinic şi de mult timp dovedit cu argumente ştiinţifice istorice, lingvistice şi etnografice: aromânii sunt parte a poporului român, aromânii nu sunt şi nici nu pot fi vreodată consideraţi drept minoritate naţională în România.

O bogată şi valoroasă literatură de specialitate, românească şi străină, produsă mai ales în ultimele două secole, a demonstrat irefutabil că aromânii nu sunt nimic altceva decât o ramură a poporului român şi că dialectul vorbit de împreună cu alte dialecte înrudite (dacoromâna, meglenoromâna, istroromâna) limba română. Cele mai prestigioase foruri ştiinţifice ale ţării noastre, în frunte cu Academia Română şi institutele sale specializate (Institutul de Istorie „N. Iorga” şi Institutul de Studii Sud-Est Europene, de pildă), au demonstrat şi au acreditat definitiv concepţia conform căreia aromânii, în întregul lor, reprezintă ramura sud-dunăreană a românităţii orientale, cea din care s-a format, de-a lungul secolelor, la nord (în spaţiul carpato-danubiano-pontic) şi la sud de Dunăre (în spaţiul balcanic) poporul român și limba română. Aşadar, aromânii nu sunt un popor diferit de cel român. Spre deosebire de statele moderne de la sud de Dunăre, în sânul cărora aromânii trăiesc ca minorităţi naţionale (cu sau fără recunoaşterea oficială a acestui statut de către autorităţile respective) în România, spaţiu geografic spre care ei au năzuit şi în care au văzut mereu patria-mamă, aromânii nu sunt şi nici nu pot fi consideraţi sau recunoscuţi ca minoritate naţională. Pentru că, reiterăm un adevăr ştiinţific proclamat – printre alţii – de somităţi ale cercetării istorice, filologice şi etnografice de talia lui A.D. Xenopol, Gh. I. Brătianu, N. Iorga, Ioan Bogdan, C.C. Giurescu, Matilda Caragiu-Marioţeanu, Şerban Papacostea, Nicolae Şerban Tanaşoca, Thede Kahl, aromânii din România sunt români, iar idiomul vorbit de aceştia este un dialect al limbii române.

Viorel Badea – senator PDL, Preşedinte al Comisiei pentru Românii de Pretutindeni

7 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua. Prin intermediul istoricului dr. Emilia Corbu am descoperit aceasta piesa superba interpretata de Stelu Enache care are explicatii in limba romana si transcrierea cuvintelor din aromana.
http://www.youtube.com/watch?v=2zwoQSGz85g
Q.E.D.
cristina poponete
sociolog

Graiul Ortodox spunea...

72) DESCOPERIRI ALE VATICANULUI REFERITOARE LA UNIREA PAPISTAŞILOR CU ORTODOCŞII. Unirea „Bisericilor” în diversitate dogmatică și fără ca papismul să renunţe la ereziile sale. Criza teologiei Mitropolitului Iannis Ziziulas (Președintele comisiei mixte de dialog dintre catolici și ortodocși)
http://graiulortodox.wordpress.com/2011/07/15/72-descoperiri-ale-vaticanului-referitoare-la-unirea-papistasilor-cu-ortodocsii-unirea-%e2%80%9ebisericilor%e2%80%9d-in-diversitate-dogmatica-si-fara-ca-papismul-sa-renunte-la-ereziile-sale-criza

Table spunea...

Foarte interesant video-ul. Ma bucur ca mai sunt oameni pe care ii preocupa si soarta aromanilor :)

radiowhisper.com spunea...

Buna Seara!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

http://www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Anonim spunea...

O emisiune foarte interesanta, potzi sa o publici? http://www.youtube.com/watch?v=KZrQZkpu6Lw

Anonim spunea...

frumoasa combinatie intre graiul (a)roman pe alocuri cu cel grecesc ...

http://cardinalitate.blogspot.com/2011/07/niste-rugaciuni-armanesti.html

.

Anonim spunea...

nu mai exista linkul, iar de downloadat nu il pot lua. mai aveti emisiunea?