miercuri, 23 februarie 2011

EUROPARLAMENTARUL BRITANIC NIGEL FARAGE: "JOCUL EURO S-A TERMINAT!"




"Aşadar, bună dimineaţa, D-le van Rompuy. Sunteţi deja de un an pe post şi în acest timp a început întreaga construcţie să se sfărâme, haosul domneşte şi banii sunt pe terminate. Ar trebui să vă mulţumesc... Poate ar trebui să vă facem purtătorul de drapel al euroscepticilor. Uitaţi-vă, totuşi, în această dimineaţă, prin jur, aici, în parlament. Priviţi, pur şi simplu, aceste feţe. Priviţi această frică, această furie. Bietul Barroso arată de parcă ar fi văzut vreo stafie! Până şi dumneavoastră începeţi să înţelegeţi că jocul Euro s-a terminat. Dar în disperarea dvs. încercaţi să vă salvaţi, totuşi, visul, prin lichidarea ultimelor urme de democraţie din sistem. Şi este aproape clar că nimeni dintre dvs. n-a învăţat nici măcar un minim minimorum. Ştiţi, chiar dvs., D-le Rompuy, susţineţi că Euro ne-a adus stabilitate. Chiar aş putea să vă aplaud umorul în această situaţie, dar nu avem cumva, de-a face cu o mentalitate de buncăr? Ştiţi, fanatismul dvs. a devenit acum vizibil pentru toată lumea. Spuneaţi că este o minciună să susţii ideea că statele naţionale ar putea exista într-o lume globalizată a secolului al 21-lea. Ei bine, asta s-ar potrivi Belgiei, unde de 6 luni nu mai există guvern. Dar nu şi nouă, celorlalte state. În fiecare stat membru al acestei uniuni - şi de aceea vedem frica întipărită pe feţele voastre - spun oamenii din ce în ce mai răspicat: nu vrem acest drapel, nu vrem acest imn, nu vrem această clasă politică, vrem ca toată această afacere să ajungă în lada de gunoi a istoriei.
La începutul anului am avut parte de tragedia greacă, iar acum se repetă situaţia cu Irlanda. Desigur, ştiu că prostia şi lăcomia politicienilor irlandezi îşi are partea ei semnificativă de vină. Dar Irlanda n-ar fi trebuit să adere niciodată la Euro (UE - nota traducătorului). Asta v-a adus dobânzi mici, un fals boom şi un faliment colosal. Şi care este reacţia faţă de dvs.? În timp ce coaliţia voastră de guvernământ se rupe, auzim că nu s-ar cuveni să faceţi noi alegeri pentru conducere. Comisarul Wren a spus chiar aici că noi alegeri ar fi acceptate doar după ce veţi aproba următorul buget. Păi, cine dracu' vă credeţi?!
Cu adevărat, sunteţi foarte, foarte periculoşi! Obsesia voastră de a crea cu orice preţ Statul-Euro duce la concluzia că vă bucuraţi să îndepărtaţi democraţia. Se pare că vă face plăcere să condamnaţi mii şi milioane de oameni la şomaj şi sărăcie. Nenumărate milioane de oameni trebuie să sufere pentru ca voi să vă visaţi mai departe visul Euro!
Ei bine, nu va funcţiona. Pentru că Portugalia, cu muntele său de datorii de 325 procente din BIP, va fi următoarea pe listă. Şi după aceea socotesc că va urma Spania. Iar ajutorul financiar pentru Spania ar trebui să fie de şapte ori mai mare decât cel pentru Irlanda. Şi atunci va fi casieria goală. Mai mulţi bani nu vor exista!
Dar problema nu se limitează doar la economie. Pentru că, dacă le răpeşti oamenilor identitatea şi democraţia, la final nu le mai rămân decât naţionalismul şi violenţa. Nu pot decât să sper şi să mă rog ca Pieţele (economico-financiare - nota traducătorului) să dea la o parte Proiectul Euro, înainte să se ajungă aici."


UPDATE: "Democraţia" de Mihai Eminescu (la sugestia unui prieten)

Δημοκρατία… monstrule vorbàreţ,
Cu mii de limbi d-invidie mişcate,
Nebunii las’ în gura ta să cate
Şi să te poarte cel meşteşugàreţ.

Căci cel mai lins cu vorbe afectate-i
Şi cel mai rău şi cel mai pizmătareţ.
Şi-i proclama de mare cu strigare-ţi
Pe orice negustor de vorbe late.

Dar e firesc… destul şi prea destul ţi-i
Acele mofturi scrise-n mii de coale
Prin care răii pun la cale mulţii.

Şi ţi-ar plăcea s-amesteci tot cu-a tale,
Să vezi pe regi că-i judecă desculţii
Şi cei cuminţi vorbind cu-a tale oale.

[1876]

4 comentarii:

Dumitru Agachi spunea...

Ce mult insemna, totusi, educatia democratiei ca si a retoricii "clasice"! E un model de discurs, sarcastic, fara a depasi masura si extrem de bine articulat! Si cind te gindesti ca e spus liber!

kaisar spunea...

Nu ştim deocamdată nimic despre reacţiile pe care le-a provocat acest discurs. Nu ştim în ce măsură el exprimă un curent de opinie mai larg, pentru care Nigel Farage este doar o voce. Este clar însă că ceva se întâmplă. Iar ce apare de tot hazul sunt pregătirile statului român de "a adera la zona euro", când falimentul întregului proiect e clar. Oamenii ăştia pe ce planetă or fi trăind? (http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/finante/isarescu-aderarea-la-zona-euro-poate-sa-mai-intarzie-1-2-ani-183419.html)

Racesite Pro spunea...

Good post. I study one thing more difficult on totally different blogs everyday. It can all the time be stimulating to learn content from different writers and follow a bit one thing from their store. 토토사이트

Oncasinosite Net spunea...

Thanks a bunch for sharing this with all people you actually recognise what you’re speaking approximately! Bookmarked. 바카라