sâmbătă, 26 februarie 2011

Agerpres: ONG-urile cer adoptarea legii privind comemorarea victimelor regimului sovietic din Bucovina şi Basarabia


Bucureşti, 25 feb /Agerpres/ - Preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, şi preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, au adresat parlamentarilor din Camera Deputaţilor, vineri, într-o conferinţă de presă, un apel pentru adoptarea propunerii legislative privind instituirea zilei de 1 aprilie ca "Zi naţională în memoria românilor căzuţi victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor şi ale Foametei organizate de regimul totalitar sovietic în nordul Bucovinei şi în întreaga Basarabie".
Eugeniu Popescu a subliniat că Guvernul, prin Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, tratează astfel de iniţiative cu dublă măsură, amintind că acelaşi Executiv a avizat pozitiv proiectul de lege privind dezrobirea romilor, adoptat recent în Camera Deputaţilor.
"Demersul nostru este unul românesc, care nu ţine cont de vreun partid sau altul, ci ţine cont de faptul că românii şi România nu trebuie să uite ceea ce s-a întâmplat în perioada respectivă. De aceea apelul nostru vine către toate partidele politice. Proiectul iniţiat de deputatul Tudor Panţâru a primit aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ. În schimb, a primit aviz negativ de la Guvern. Din informaţiile pe care noi le avem, fundamentarea pentru acest aviz negativ al Guvernului a fost făcut de către ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care, probabil, nu a dorit să treacă acest proiect. Acelaşi ministru care a avizat o fundamentare pozitivă în cazul proiectului privind dezrobirea romilor. Dubla măsură aplicată în acest caz ne deranjează", a declarat preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale a Românilor de Pretutindeni, care a precizat că marţea viitoare proiectul va fi supus dezbaterii şi adoptării în plenul Camerei Deputaţilor.
Popescu şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la faptul că singura comisie din Camera Deputaţilor care a avizat negativ proiectul a fost Comisia pentru drepturile omului şi minorităţilor, condusă de deputatul Nicoale Păun.
"Domnul Păun tocmai apucase să i se treacă un proiect de lege care primise aviz pozitiv de la Ministerul Culturii privind comemorarea dezrobirii romilor din România. Este un lucru foarte bun că se omagiază această zi a dezrobirii romilor. Dar dacă romii din România au această posibilitate să-şi omagieze dezrobirea, nu vedem de ce românii din România nu ar trebui să aibă posibilitatea comemorării victimelor regimului comunist sovietic din Basarabia şi Bucovina. Mi se pare o lipsă de justă măsură în a trata aceste două iniţiative", a mai spus Eugeniu Popescu.
Proiectul de lege este susţinut de peste 20 de ONG-uri, între care Asociaţia 21 Decembrie 1989, Seniorii Ligii Studenţilor din Universitatea Bucureşti 1990, organizaţii ale studenţilor basarabeni din Bucureşti şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Societatea Timişoara, Consiliul Mondial Român, Consiliul Român American şi Federaţia naţională Omenia a Pensionarilor, a precizat Mărieş.
"Învrăjbirea şi dezbinarea nu sunt bune. Prin urmare aş dori ca parlamentarii să ţină cont de această zicală şi să iasă de sub orice influenţă politică, să voteze proiectul de lege pentru demnitatea neamului. Nu vrem decât un pic de demnitate după suferinţa imensă la care au fost supuşi miile, zecile de mii de români în acea perioadă".
Proiectul legislativ, iniţiat de deputatul Tudor Panţâru, prevede ca pe 1 aprilie, cu prilejul acestei zile naţionale, să se organizeze comemorări oficiale şi alte activităţi menite să cinstească memoria românilor ce au căzut victime masacrelor, deportărilor şi foametei din cauza regimului totalitar sovietic, în nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie.
Potrivit expunerii de motive, în urma aplicării pactului Ribbentrop-Molotov, în perioada iunie 1940-martie 1953, în Basarabia şi nordul Bucovinei au avut loc mai multe acţiuni de represiune îndreptate împotriva populaţiei române din aceste ţinuturi.
În masacrul de la Fântâna Albă (Bucovina), petrecut la 1 aprilie 1941, şi-au pierdut viaţa aproximativ 3.000 de români, locuitori ai satelor de pe Valea Siretului, care au încercat să se refugieze din Bucovina, răpită de URSS, în România, se mai arată în document. Cât priveşte Foametea organizată, potrivit aceleiaşi expuneri de motive, datele din arhiva de stat a fostei URSS spun că în anii 1946-1947, doar în RSSM (fără Basarabia de Sud, nordul Bucovinei şi ţinutul Herţei) au murit de foame aproximativ 200.000 de oameni.
AGERPRES/ (A,AS-Daniel Florea)
ID: 2020356; Data: 2011-02-25 14:12:57; Slug: ONG-Asociaţia 21 Decembrie-Basarabia,Bucovina

6 comentarii:

Unknown spunea...

Eugen Popescu este un mare luptător privind situația românilor din diasporă, felicitări. Pe de altă parte data de 1. April poate poate lăsa impresii mai puțin plăcute

Unknown spunea...

Eugen Popescu este un mare luptător privind situația românilor din diasporă, felicitări. Pe de altă parte data de 1. April poate poate lăsa impresii mai puțin plăcute

Anonim spunea...

Multumesc si eu pentru duhul treaz al acestor frati.Sper sa fie si in continuare,pentru toate umilintele de astazi..Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Doar episcopii îndumnezeiţi întrunesc un Sinod Ecumenic
http://graiulortodox.wordpress.com/2011/03/01/doar-episcopii-indumnezeiti-intrunesc-un-sinod-ecumenic/

daniel spunea...

Macar atat sa facem si noi. Sa ne rugam pentru romanii ucisi de sovietici. Dar chiar daca nu trece aceasta lege, ar trebui sa se faca parastase si comemorari!

Graiul Ortodox spunea...

Părintele Marcu Manolis şi jurnalismul ca lucrare a lui Dumnezeu

http://graiulortodox.wordpress.com/2011/03/23/63-parintele-ieroschimonah-marcu-manolis-si-jurnalismul-ca-lucrare-a-lui-dumnezeu/#comments