joi, 27 februarie 2014

VIAŢĂ DE SFÂNT - PĂRINTELE PAISIE OLARU

Părintele Cleopa şi părintele Paisie la mănăstirea Sihăstria
Cea de-a treia ediţie a zilelor comemorative “Mari Duhovnici” a avut loc sâmbătă, 22 februarie, la Paris şi a fost dedicată părintelui Paisie Olaru (1897 - 1990).
Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, gazda evenimentului, i-a avut invitaţi pe părintele Paisie Furdui- stareţul Mănăstirii Bârnova (Iaşi), ucenic al părintelui Paisie şi pe maica Pestisa Însurăţelu, stareţa mănăstirii Blaga (Iaşi), fiică duhovnicească a părintelui Paisie. Costion Nicolescu- teolog şi scriitor, autor al mai multor articole şi mărturii dedicate acestei mari personalităţi a spiritualităţii româneşti, a fost prezent la această manifestare printr-o înregistrare video. 
Dacă pe toţi ceilalţi părinţi îi vedeam la capătul unei Scări care duce spre Hristos, aşa cum vedem în icoana Sf. Ioan Scărarul sau ca nişte oameni care au urcat Muntele Taborului de pildă, luminaţi de lumina harică a Mântuitorului, pe părintele Paisie îl vedeam venind de la capătul celălalt al Scării sau al Muntelui, parcă pogorât, ca un trimis anume, din Raiul lui Dumnezeu. (Costion Nicolescu)
Tot în cadrul acestui simpozion a fost vernisată şi o expoziţie fotografică a părintelui artist Ioan Gânscă (Cluj) – „Părintele Paisie, duhovnicul”.
Emisiunea "Universul credinţei" (TVR), partener media al acestui eveniment, a difuzat, a doua zi, câteva mărturii ale celor care l-au cunoscut pe Părintele Paisie Olaru.


VIAŢĂ DE SFÂNT - PĂRINTELE PAISIE OLARU
Mărturii despre părintele Paisie Olaru: Costion Nicolescu (scriitor şi teolog), părintele prof. dr. Constantin Coman (Facultatea de teologie, Bucureşti) şi Mihai Sârbulescu (pictor, gruparea Prolog).

TVR - Universul credinţei - 23 februarie 2014
Editor imagine: Bogdan Pîrlea
Imaginea: Ion Cristodulo
Redactor: Rafael Udrişte


Un comentariu:

candia spunea...

Sunt mandra sa stiu ca in sulfletul tarii asteia se afla oameni curati, oameni cu credinta de fier si oameni plini de iubire. Ei il au in ei pe Dumnezeu mai mult decat oricine pe pamantul acesta, insa ma intreb daca nu ar trebui sa iasa si sa vorbeasca cu aomenii..adica ma intrebam pur si simplu, nu ar fi de mai mare ajutor daca ar merge in mijlocul lor si le-ar vorbi bland despre Dumnezeu, cu adevarat, si nu cu cuvinte neinteligibile sau din care nu iese, de fapt, natura practica a lui Dumnezeu...