duminică, 12 august 2012

IN MEMORIAM: IOAN SORIN APAN




 "Îmi doresc ca împreună cu elevii pe care îi iubesc, să rămânem veşnic colindători." (Ioan Sorin Apan)



Aveam 15 ani când l-am cunoscut pe Sorin Apan. Era în 1998. Pe atunci, profesorul Apan înființa la Liceul Andrei Șaguna din Brașov, "Minisatul Sfântul Andrei", un centru de Creație și Spiritualitate Românească. Acolo am învățat ce înseamnă sărbătoarea la români, ritualurile străvechi, am învățat să pictez icoane, să încondeiez ouă, să crestez în lemn.

La clasă, Sorin Apan îmi era profesor de fizică și de...religie. Absolvise ambele facultăți. Un paradox! Ne-a povestit că era student în anul doi la facultatea de fizică, când a fost cucerit ireversibil de învățatura Sfinților Părinți ai Bisericii. Mai presus de orice, dorea sa fie un...eliberat în viață. La 20 de ani, Apan ar fi vrut să se dezică de lumea asta. Nu se vedea făcând parte din ea. Se voia călugar. Părintele Cleopa l-a convins că nu poate fi aproape de Dumnezeu fără îmbrățișarea lumii.
Dupa absolvirea facultății, a ales să fie profesor la o școală într-un sat, în Maramureș. Acolo a învățat să restaureze troițe, să picteze icoane, să cânte colinde românești tradiționale. Și încă de pe atunci a început marea lui lucrare: aceea de aș învăța elevii să-l mărturisească pe Dumnezeu în colinde tradiționale românești. Și a făcut asta cu aproape 30 de generații, de la liceele: Bogdan Vodă din Maramureș, de la Liceul din Prejmer, Brasov, liceele Nicolae Titulescu, Andrei Saguna sau Seminarul Teologic din Brașov.

Sorin Apan a ținut cu tot dinadinsul să totalizeze realul. Voia musai să prindă totul și să explice inexplicabilul. Era dominat de vasta, înfricoșătoarea curiozitate de a căuta și a găsi pretutindeni: semne! Alături de el, trăiai într-o continuă, inexprimabilă fericire. El reușea să resacralizeze timpul, spațiul, să dea sens lumii. Simțeai că Dumnezeu îi e in permanență alături și că, alături de el, te ia și pe tine în brațe.
La Sărbători, Sorin Apan aștepta cu sufletul la gură deschiderea Cerurilor. Și te facea părtaș la bucuria lui. Dacă-l ascultai, puteai învăța să privești. Abia atunci, înțelegeai: tot ce-i în cer stă scris pe costumul popular românesc: arborele cosmic, coloana cerului, pomul vieții, paznicii Raiului. Alături de el, simțeai că nu-i în zadar, că nu se învârte totul în cerc, că oul cosmic poate fi spart. Că Hristos a înviat! Sorin Apan a descifrat în costumul popular, în cosmologia tradițională tainele lumii văzute și nevăzute. Dupa ele și-a ghidat viața.
A vrut să plece îmbrăcat în haine împăratești, în costumul tradițional românesc pe care stau scrise toate tainele universului.
Până la 55 de ani, Sorin Apan le descifrase pe toate. (R.R.)



TVR, UNIVERSUL CREDINȚEI, 12.08.2012

Asistenți imagine: Gabriel "Bebe" Anghel, George Dițiu
Imaginea: Ion Cristodulo, Remus Tigoianu
Redactori: Raluca Rogojină, Rafael Udriște
Producător: Paula Tăbîrcă

6 comentarii:

Anonim spunea...

Azi am aflat despre aceasta Somitate si am ramas profund impresionata.Va multumesc pentru demersul cu Blogul! L-am distibuit pe facebook.

Anonim spunea...

Azi am aflat despre aceasta Somitate si am ramas profund impresionata.Va multumesc pentru demersul cu Blogul! L-am distibuit pe facebook.

Anonim spunea...

mi-a fost profesor de fizica pentru o scurta perioada, a fost un om pe care numai cu admiratie puteai sa-l privesti...Dumnezeu sa-L odihneasca in pace!

Unknown spunea...

Dumnezeu sa-l odihneasca! Sa nadajduim ca vom putea sa intelegem macar o farama din Lumea pe care a descoperit-o atat de simplu - un fizician care descopera tainele universului in portul nostru stramosesc. Minunat!

Romanian Museum spunea...

Dzeu sa-l odihneasca in pace! Nu-mi vine sa cred ! la 55 ani? De ce? Si cine are grija acum de micul muzeu de la Saguna? S-ar fi bucurat sa afle ca o mica parte din satul romanesc (mai ales transilvanean) s-a mutat in America si a promovat cultura romana, inclsuv Jud.Brasov cel mai mult din istoria Americii, direct si rpin mass-media americana. Am vizitat micul muzeu la Liceul Saguna in 1999 si cred ca si in 2003, la invitatia renumitului artizan si patriot civic Dl Purcarea (stiti dac dansul e OK, sanatos caci stiu ca e in virsta?) dar pe DlApan nu l-am intilnit decit o data , pe strada in Brasov ducind niste furci lungi taranesti; l-am invitat sa vada mini muzeul roman-american-roman decshis de noi la Brasov si sa trimita candidati la programul de Internhip, a incercat dar tinerele respective nu s-au dovedit prea serioase sau determinate. Ma bucur sa vad ca pt unii acel muzeu de la Saguna si dansul au insemnat ceva important, deci cred ca va veti bucura daca va veti uita la www.romanianculture. us. va rog sa imi scrieti; va rog mult mai dati si altora info despre noi si puneti-ne la "copy" caci vrem sa va anuntam cind venim la Brasov, sper ca in decembrie. Si inca o intrebare, daac vede Dl.Rafel Udriste, suneti cel care ati lucrat la primaria Bucuresti in anii 90 si ati fist in SUA intr-o delegatie si ne-am intilnit la standul romanesc organziat d emine in Cincinnati OH (munca voluntara de care atunci ma bucuram sa o pot face pt binele tarii, acum e mai trist pt ca nu sunt si alti voluntari si nu mai are cine sa tina muzeul deschis, adica chira in centrul orasului Philadelphia si nic la Brasov nu am gasit desi am dat multe anunturi in presa locala, anual, pina in mai 2011.Acum, gasind aprecierile celor de aici, sper ca avem cu cine lega PUNTILE ROMANESTI ..peste ocean sau macar intari si capatul de pod de la Brasov..ca sa avem cui sa transferam stafeta. Romanian Museum

Barbu Catargiu spunea...

Video-ul nu mai este disponibil...