luni, 23 aprilie 2012

STATELE UNITE ALE EUROPEI (S.U.E.). VIZIUNEA CREȘTINĂ: PRO SAU CONTRADE LA PLUS LA INFINIT 
STATELE UNITE ALE EUROPEI (S.U.E.) 
VIZIUNEA CREȘTINĂ: PRO SAU CONTRA 
TVR Info, Sîmbătă, 21 aprilie, ora 10:10 
Realizator: Răzvan Bucuroiu 


Au participat: Răzvan Codrescu (scriitor, redactor şef al revistei ROST şi preşedinte de onoare al Asociaţiei omonime) şi Adrian Papahagi (eseist, vicepreşedinte al Fundaţiei Creştin Democrate), în studio, dl Radu Preda (teolog ortodox, lector la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi director fondator al Institutului Român de Studii Interortodoxe, Interconfesionale și Interreligioase), în duplex de la Cluj-Napoca şi Claudiu Târziu (jurnalist, Formula As), prin telefon.

O lectură obligatorie, care ar putea întregi perspectiva și deci judecata asupra consecințelor realizării unui  stat multinațional,  SUE sau altfel, asupra Ortodoxiei, este articolul publicat de Florin Stuparu pe această temă: Prințesa Europa și Minotaurul. Scurtă povestire zoofil zootehnică
Este foarte intersant: câți dintre activiștii SUE au vreo idee despre etimologia cuvântului "Europa"?
Personal nu am, deocamdată, decât un singur comentariu cu privire la emisiune: la min. 15.34, dl. Papahagi spune, despre români și România, că "nu suntem cei mai buni și nu avem țara cea mai frumoasă". Îl contrazic și îi sugerez, cu toată dragostea, să evite confuzia - de neînțeles în contextul emisiunii - între termenii "populație", "popor" și "neam".
Să fi fost o altă premiză a discuției mai potrivită?
Mă gândesc la cuvintele lui Eliade: "Istoria neamului românesc n-a fost decât o lungă, necontenită, halucinantă hemoragie. Ne-am alcătuit într-un uragan și am crescut în vifor. Popor de frontieră luptam și muream pentru toți. Muream mai ales, plătind miopia și neghiobia altora (…) Istoria neamului românesc este alcătuită din atâta sânge și atâta nenoroc datorită, în primul rând, incapacității Occidentului de a vedea de unde vine primejdia." 
Păstrând proporțiile, în actualul context economic și politic, lucrurile stau la fel.  
Până la o altă dezbatere pe această temă, un punct de vedere personal (și oltenesc deopotrivă): noi, românii, suntem cei mai buni iar România chiar este cea mai frumoasă țară. E același lucru cu dragostea fiului pentru părinți dar mai ales cu dragostea părintelui pentru copil. Bineînțeles că în termenii comparației intră și sfinții, începând chiar cu Hristos și Maica Sa.

Un comentariu:

Mircea Puscasu spunea...

Marcel Bouroş, candidat la primăria din Constanţa – Vrednic este!

Răspândiţi şi susţineţi.

http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2012/05/05/marcel-bouros-candidat-la-primaria-din-constanta-vrednic-este/