marți, 16 martie 2010

MIRCEA PLATON: "DUMNEZEU NU BATE CU LINGURITA"


Sub titlul bezbojnic de "Impartasania cu aceeasi lingurita, intre taina si igiena", un articol de duminica publicat in EVZ previne asupra pericolelor pe care le-ar pune Sf. Impartasanie la adresa sanatatii publice. Impartasirea cu aceeasi lingurita, ni se atrage atentia, se practica pe scara larga in bisericile ortodoxe din Romania si poate contribui la raspandirea a fel de fel de boli groaznice. Pentru a preveni aceasta cumplita amenintare BOR ar putea, sugereaza articolul, trece la folosirea unor lingurite de impartasanie de unica folosinta, din plastic, in locul linguritei de argint care se foloseste acum.

Argumentul, in sine, e ridicol. Mi-am impartasit copiii inca de cand aveau un an. I-am impartasit, dupa cum m-am mutat pe continentul nord-american, in biserici ortodoxe grecesti, sarbesti, rusesti si romanesti. In toate aceste biserici se foloseste traditionala, normala lingurita de argint. Mai mult, pana a-i da la gradinita, la 3-4 ani, niciunul din copiii mei nu s-a imbolnavit, desi au fost impartasiti, duminica de duminica, cu lingurita parohiala. Experienta mea de parinte mi-a aratat ca un mai mare pericol la adresa sanatatii copiilor mei l-a constituit gradinita, unde au prins tot felul de virusi de la alti copii. Conform logicii articolului din EVZ, poate ca ar trebui sa le caut copiilor mei niste gradinite, niste educatoare si niste colegi de joaca din plastic, de unica folosinta.

A reduce Sf Impartasanie la un fel de vaccin crestin administrat cu o seringa de unica folosinta sau de exsudat duhovnicesc prelevat cu o spatula din plastic e nu doar o blasfemie, ci si semnul ingrijorator al unui inceput de derapaj totalitar al presei romanesti. Asemenea idei nu pot veni decat de la niste jurnalisti din plastic producatori de articole de unica folosinta. E soiul de jurnalist/analist/activist care, dupa 1990, s-a comportat de parca Romani ar fi iesit, la 22 Decembrie 1989, nu din bezna comunista, ci din beciurile inchizitiei. Am tot auzit, in ultimele doua decenii, despre pericolul pe care il pune introducerea studiului religiei in scoli, despre cum trebuie despuiati peretii acelorasi scoli de icoane, despre "microfoane sub sutana", despre pericolul teocratic, despre necesitatea introducerii impozitului pe coliva si asa mai departe.

Pozitiile de mai sus erau insa aparate folosindu-se fie argumente religioase, eronate in context sau in sine, fie argumente politic-culturale, ilegitime in context. Articolul din EVZ e insa primul articol in care se foloseste un argument medical impotriva unei biserici din Romania. Drumul a fost deschis anul trecut, cand intelectuali publici din Romania si autoritati de stat din UE au acuzat crestinii europeni ca raspandesc gripa porcina pentru ca, din habotnicie, refuza sa se vaccineze. Asemena evreilor medievali, crestinii de azi sunt acuzati ca "otravesc fantanile" si ca raspandesc "ciuma". Numai ca, astazi, argumentul nu e religios, ci medical. Nu mai e vorba de "obscurantism" medieval, ci de progresul modern, de utopia care nu poate fi construita din pricina sabotajului religios. Principalul pericol la adresa sanatatii romanilor nu e guvernul acestei tari, ci lingurita de impartasanie. Lingurita cu virusi, nu parlamentul de microbi.

In ultimul an, de cand cu alegerile, analistii de la EVZ i-au acuzat fara preget de "ura" pe toti adversarii presedintelui. Astazi, acelasi ziar foloseste argumente de tip pseudomedical impotriva crestinilor ortodocsi. Patologizarea adversarului a coborat de la stadiul psihic la cel somatic. E ca si cum ai merge de la stalinism la nazism, de la ura de clasa la ura de rasa. Oare sa ne asteptam in curand la carantinarea tuturor crestinilor ortodocsi care se impartasesc in loc sa se vaccineze impotriva ultimului virus la moda? Argumente de acest tip pot fi folosite impotriva oricarei minoritati sau majoritati religioase, sexuale sau etnice care deranjeaza puterea. E un joc periculos. Pe care nu inteleg de ce il initiaza un ziar de "centru-dreapta".

(articol preluat din ZIUA VECHE)

8 comentarii:

Anonim spunea...

Umila mea parere este ca pe seama acestui subiect s-a discutat foarte mult si in masura in care va aparea pe fiecare blog in parte cate o dicutie pe acesta tema, nu vom face decat sa dam apa la moara celor care n-au inteles nimic din crestinism, nimic din mantuirea sufletului.
Actualizand aceasta dicutie cred eu ca nu facem decat sa alimentam mai departe discutia despre aceasta.
Oricum de smintit (in general) se simntesc tot cei smintiti. Cei care nu se impartasesc de obicei isi vor indreptati neinpartasirea motivand cele ce au citit - dar ei oricum nu faceau asta din credinta.
Nu vreau sa fiu inteles gresit dar de fiecare data cand se discuta prea mult pe margine unui subiect de genul acestuia nu facem decat sa dam apa la moara celor necredinciosi ptr ca cei credinciosi se vor impartasi mai departe asa cum au facut-o si mai inainte.
Iertare daca am deranjat cu ceva sau nu m-am exprimat suficient de explicit ptr a fi inteles!

danutza spunea...

as vrea sa va atrag atentia asupra a ceea ce am sesizat la emis universul credintei: in biseica din pitesti prezentata existau simboluri ale zodiilor astrologice pictate pe pereti, iar pe alee era o cruce asezata ( stiu ca nu e voie sa calci crucea in picioare) vi se par firesti aceste lucruri? Doamne-ajuta!

Unknown spunea...

@Anonim: de acord cu punctul de vedere.
@danutza: intrebarile dvs. le-am trimis producatorului emisiunii.
Spor in toate!

R.

Anonim spunea...

multumesc Rafael

n-a fost anonim dar nu m-am putut loga

Ορθόδοξος spunea...

Καλημέρα
Επισκεφτείτε και το νέο ιστολόγιο “ΑΘΕΪΑ, η άρνηση της αλήθειας”
Visit the new blog "Atheism, denial of truth"

http://eatheia.blogspot.com/

Anonim spunea...

Multumesc pentru informatii interesante

Valentin spunea...

Despre Radu Gyr

http://www.trilulilu.ro/vylyca84/91aaca19a76b0b

Valentin spunea...

Cea mai frumoasa utrenie a invierii:

http://www.trilulilu.ro/vylyca84/b7a4fb04a7b6e0