sâmbătă, 21 mai 2011

UN ÎMPĂRAT DACO-ROMAN ÎNTOCMAI CU APOSTOLII: CONSTANTIN CEL MARE

La mulţi ani tuturor celor care îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică. Spor în toate şi Doamne-ajută. Hristos a înviat!


Sfinţii împăraţi Constantin şi Elena
frescă, sfânta mănăstire Târgşor, Prahova


În anul 312, înaintea bătăliei decisive cu Maxentius pentru cucerirea Romei, Constantin cel Mare a avut viziunea unei cruci pe cer, alături de cuvintele: "In hoc signo vinces". Adică: "Întru acest semn vei birui". Se mai spune, totodată, că însuşi Mântuitorul Hristos i s-a arătat în vis şi i-a poruncit să pornească în lupta purtând simbolul crucii pe armuri şi pe steaguri. Constantin reuşeşte să învingă, cu doar 20.000 de soldaţi, o armată de 8 ori mai numeroasă. O asemenea intervenţie divină, care avea să schimbe din temelii lumea antică, prin Constantin, este de aceaşi forţă cu aceea a convertirii Sfântului apostol Pavel. Se năştea un imperiu creştin care va dăinui peste 1000 de ani: imperiul Bizantin.



OMUL ŞI TIMPUL, TVR1, 21.05.2011
Semne
: Sfinţii împăraţi întocmai cu apostolii Constantin şi Elena
Invitaţi: conf. univ. dr. Marin Cojoc, facultatea de teologie ortodoxă din Bucureşti, prof. univ. dr. Tudor, Teoteoi, facultatea de istorie a Universităţii Bucureşti, părintele Teofil, stareţul mănăstirii Darvari, Bucureşti, Andrei Vlădăreanu, jurnalist, revista "Lumea credinţei".


(Reportajul-documentar poate fi descărcat in variantă mpeg de aici).


2 comentarii:

hamlet spunea...

impecabil. unul dintre cele mai bune, mai inchegate si mai coerente documentare ale tale. plus, am trecut ca boul pe langa coloana aia, probabil, pentru ca nici nu mi-o amintesc. am o scuza, era noaptea, dar totusi... bineinteles ca domnul Codrescu va zambi ingaduitor la faza cu arcul de la roma si continuitatea intre traci/daci si romani, dar e bine ca nu suflam toti in acelasi corn, pana la urma

Corina Negreanu spunea...

Bună seara. Am vrut să vă preiau pe blogul meu materialul despre ,,Cine sunt aromânii?” dar nu știu de ce filmul nu este vizibil.Oare ce se poate face?
Mulțumesc foarte mult și felicitări pentru emisiune.