marți, 20 ianuarie 2009

DEZBATERE PUBLICĂ DESPRE PAŞAPOARTELE BIOMETRICE


Asociaţia Ziariştilor şi Editorilor Creştini (AZEC) vă invită să participaţi joi, 22 ianuarie a.c. la dezbaterea publică pe o temă care a suscitat deja un imens interes şi o mare emoţie în lumea religioasă din România, şi nu numai. Este vorba despre introducerea, anul acesta, a paşapoartelor biometrice şi a cipurilor personale – văzute de unii duhovnici ortodocşi ca fiind un semn premergător Apocalipsei.
Subiectul a stârnit o şi mai mare emoţie în rândul opiniei publice prin implicarea directă a Părintelui Iustin Pârvu de la mânăstirea Petru Vodă în această dispută. Comunicatul (mesajul) adresat creştinilor ortodocşi de către Prea Cuvioşia Sa a suscitat vii comentarii şi dezbateri, în special pe blogosferă, dar şi restul mass media.
Dezbaterea publică organizată de AZEC spre lămurirea acestui subiect va avea loc între reprezentanţii mânăstirii Petru Vodă (iniţiatoarea şi susţinătoarea acestui protest contra amintitei forme de evidenţă a populaţiei), sociologi, reprezentanţi ai Ministerului Internelor şi Administraţiei, teologi de marcă, ziarişti.
Pentru presă şi membrii AZEC, intrarea este liberă.
Sunt aşteptate, la final, întrebări.


Locul de desfăşurare: Foaierul Sălii Radio (str. G-ral Berthelot, nr 60-64), începând cu ora 12,00.
Persoană de contact: Răzvan Bucuroiu, Preşedintele AZEC, razvan.bucuroiu@tvr.ro


UPDATE: O perspectivă la care subscriu, pe blogul parintelui Savatie (tot aici şi despre punctul de vedere al Biroului de presă al Patriarhiei Române).

13 comentarii:

Anonim spunea...

Mi se pare totusi ca discursul trebuie echilibrat. Adica nu trebuie omisa nici latura duhovniceasca, nici cea politica. Nu cred ca a marturisi pe Hristos si implicit adevarul din Scriptura si a atrage atentia despre semnele vremurilor este vreodata inutil. Ca se va pune eticheta de fanatism, stim cu totii ca asa va fi. Pana la urma vom fi inghesuiti si tot va trebui sa ne marturisim credinta. Sunt multi oameni complet insensibili la viata politica si care totusi raspund la aspectul duhovnicesc al vietii. Tot de folos ar fi daca s-ar da la iveala aspectul talharesc prin care ne vin astfel de masuri, adica pe tacute, ne trezim cu acte normative care ne privesc pe toti, care sunt obligatorii, fara ca nimeni sa se fi interesat in prealabil daca noi, cei carora ni se aplica, am avea vreo parere.
Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Poate va amintiti situatia petrecuta in viata Sfantului Ioan Hrisostom, cand pustnicii, batrani purtatori de Dumnezeu, ies in cale trupelor imperiale trimise impotriva populatiei. Niste batrani slabi, filiformi, in piei de animale, ciufuliti, cu barbile incalcite, in fata cavaleriei imperiale cu armuri, cu sabii, cu lancii. Cei slabi si desculti, dar purtatori de Dumnezeu, ii intorc inapoi pe soldatii cei puternici, sa-i spuna imparatului ca acesti oameni care ii doreste el morti nu sunt ai lui, nu le-a dat el viata, deci nu le-o poate el lua.

Poate va amintiti si de episodul, smerit si slavit, din viata Sfantului Leon ce a fost papa (arhiepiscop) al Romei in sec.V, in care iese singur in fata unei invazii barbare conduse de Attila Hunul si , dupa o convorbire de taina, Attila isi intoarce toate armatele si nu ataca Roma. Cutremuratoare imagine: un mosulet mic de statura, dar purtator de Dumnezeu, drept, smerit, bland sta senin in fata lui Attila "Biciul lui Dumnezeu", de a carui frica tremura toata Europa, care nu gasise nici o opozitie militara pe masura armatelor sale sangeroase, si dupa cateva cuvinte cu putere multa Attila i se supune si isi intoarce armatele lasand Roma neatinsa.

Sigur ca de-a lungul timpului au fost destui cei ce nu au avut loc in sufletele lor sa primeasca cuvintele Sfintiilor contemporani lor, nu au avut ochi si urechi de vazut si auzit adevarul, ba chiar i-au ucis pe cei ce au marturisit dreapta vietuire si dreapta credinta, ce presupune libertate si virtute. Insusi Hristos, Cuvantul lui Dumnezeu, Izvorul Intelepciunii, este rastignit de cei ce nu doreau sa fie deranjati din confortul sufletesc in care se autoinstalasera, pentru ca le vestea o fericire inconfortabila, o fericire in prigoane, infometare, in plans, in saracia duhului, in ocara si cuvinte rele.

Astazi sfinti contemporani noua au marturisit prin viata lor ca au gustat fericirea cea vestita de Hristos. Fericirea prea dulce ca sa mai para amara au gustat-o in puscarii, in prigoane, in denigrari, in marginalizari. Unii au murit in ele fericiti, lasandu-si in urma marturie, oasele binemirositoare si facatoare de minuni. Altii mai traiesc si rugaciunea lor tin tara. Mai trimit cuvinte smerite si cu putere multa poporului lor pe care-l iubesc, si pentru care isi sacrifica si acum la 90 de ani toata vremea, alinand, indrumand, purtand de mana spre Dumnezeu ca unii ce cunosc drumul, ca-l fac mereu.

In principiu, acesti sfinti, Parintele Arsenie si Parintele Iustin, indeamna impreuna indemnul evanghelic "Pocaiti-va ca s-a apropiat Imparatia Cerurilor", poate doar accentul cade la fiecare in mod diferit (la Parintele Arsenie mai mult pe "pocaiti-va", iar la Parintele Iustin mai mult pe "s-a apropiat Imparatia"). Oricum, anii de temnita si suferinta demna pe care ii au in spate amandoi, striga impreuna de la sine.
De ce ne-am smintit noi? Cred ca ni s-a “tulburat” confortul sufletesc in care ne instalam autosuficienti. Ca ni s-a vestit ca au venit vremuri de rastigniri, prigoane, plans si saracie. Pentru ca noi credeam ca le putem avea pe amandoua. Si viata duhovniceasca si confort material, caldut.
Este la noi un curent care isi doreste Impartasire foarte deasa, dar si mancare de frupt, si isihasm si televiziune cu 100 de canale, si duhul Sfintilor Parinti si masini luxoase, si marturisire ortodoxa si cipuri in pasaport, sa nu ne stricam cu puternicii zilei, sintetizand , un crestinism fara cruce, un eshaton apocatastatic, fara iad, doar cu norisori, un trai roz fara sfarsit.
Spectrul apropiat al crucii ne inspaimanta, ne face sa ne indreptatim comoditatile cu orice pret chiar mintindu-ne ca e normal sa fim amprentati, ascultati, urmariti. Toate aceste tehnici de control total al persoanei deschid portile unor abuzuri ale celor puternici asupra celor slabi, fara precedent in istoria omenirii. In fata acestor abuzuri se ridica smerit si demn sfintii contemporani, ca altadata Sfantul Leon si Sfintii Pustnici, indemnandu-ne si pe noi sa nu acceptam cucerirea in pasi marunti, vicleana, perfida a libertatii noastre. Sfintii ne indeamna din dragoste cu duiosie, iar unii dintre noi ii acuza ca ne tulbura rutina caldicica a pravilei de rugaciune, uitand ca Dumnezeu nu e pravila ci Iubire.

Sa urmam sfintilor nostri, fara frica, senini, deschisi spre jertfirea de sine, amintindu-ne ce scriu parintii filocalici (Cuv. Petru Damaschinul talcuind Fericirile) ca varful si implinirea vietii duhovnicesti este cununa muceniceasca, ganduri ce rasuna peste veacuri in viata si cuvintele sfintilor contemporani: “Implinirea rugaciunii inimii duce la mucenicie”- sfantul cuvios mucenic Daniil (Sandu Tudor).

Anonim spunea...

Doresc sa va intreb daca pot participa la eveniment si persoane care nu au legatura cu presa sau cu AZEC, si daca da, se percepe o taxa de intrare?
Multumesc!
Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Mircea Puscaşu are dreptate. Ce "discurs echilibrat" vreţi mai mult decât de la un om care a stat atâţia ani închis pentru că L-a mărturisit pe Hristos?! Dacă cineva ne privează de libertate fizică, ne supărăm, dar dacă ne îngrădeşte spiritual sau moral, trebuie să acceptăm? Unde ne este demnitatea şi credinţa?

Pr. Claudiu spunea...

Impartasirea deasa nu este un curent nou in Biserica dreptmaritoare, ci experienta acesteia de veacuri escamotata de multe ori de falsa smerenie si ignoranta!

Anonim spunea...

Fiecare parte va cauta sa-si argumentele pozitie. De aceea crea ca este foarte important pentru noi sa fin bine documentati. Ca material documentare este destul pe net, inclusiv documetari tehnice.
In final trebuie precizat ca ortodocsii nu doresc documente electronice de identitate din motive religioase, chiar daca autoritatile nu vor sa priceapa de ce refuzam.
Solicitarea noastra trebuie sa precizeze ca are la baza dreptul la libertatea de credinta si de constiinta.

Pe asta trebuie sa se mearga, altfel nu vom avea argumente pentru a sustine refuzul.

La urma urmei refuzam din motive religioase si acest drept trebuie sa ni se respecte.

Nu trebuie sa fie o simpla dezbatere ci si un prilej de a face cunoscuta vointa poporului.

Sugerez ca totul sa fie inregistrat video si audio sa facut public cat mai repede.

Este bine sa amintim ca poporul ortodox in majoritatea sa nu doreste aceste documente. Evident ca nu toti ortodocsii sunt alaturi de noi, cei mai multi din lipsa de informare.

Sa cerem ca vointa poporului sa fie luata in considerare spre binele tuturor.

Ar trebuie pregatit un document din partea noastra a ortodocsilor.

Pr. Vasile

Iustin32 spunea...

Asa cum spunea Parintele Iustin Parvu, trebuie sa formam comunitati ortodoxe puternice la tara, mai ales la munte pentru ca prigoana acesta va fi diferita de celelalte urmata fiind si de o criza alimentara fara precedent. Sfantul Efrem Sirul ne arata calea:
Deci, multi din Sfinti, cati se vor afla atunci, la venirea spurcatului Antihrist, vor varsa rauri de lacrimi, cu suspine, catre Dumnezeu Cel Sfant, ca sa se mantuiasca de balaur si, cu mare sarguinta, vor fugi în pustietati, in munti si in pesteri, cu frica se vor ascunde. Si isi vor presara pamant si tarana pe capetele lor, rugandu-se noaptea si ziua, cu multa smerenie. Si li se va darui lor aceasta, de la Dumnezeul Cel Sfant, si-i va povatui pe dansii Darul Duhului Sfant in locuri hotarate, si se vor mantui, fiind ascunsi in gauri si in pesteri, nevazand semnele si infricosarile lui antihrist. Caci celor ce au cunostinta, cu usurinta le va fi cunoscuta venirea lui. Iar celor ce isi au mintea de-a pururea la lucruri lumesti şi iubesc cele pământesti, nu le va fi cunoscută venirea acestuia. Caci, cel ce de-a pururea este legat cu lucruri lumesti, macar daca ar si auzi, tot nu crede, ba il si uraste pe cel ce i-ar spune despre venirea lui Antihrist. Pentru aceasta Sfintii se intaresc in credinta spre a scapa, ca toata invaluirea si grijile vietii acesteia le-au lepadat.

Doina spunea...

Scumpe parinte Iustin ,sa nu te simti singur inaintea irozilor.DUMNEZEU,MAICUTA DOMNULUI, Sfintii si noi cei mult pacatosi ,suntem alaturi de tine.Cred ei ca in multa lor vorbarie,dupa intelepciunea lumii asteia sta dreptatea,dar intelepciunea lumii asteia este nebunie inaintea lui DUMNEZEU.Te iubim bunule parinte,asa sa stii.

Unknown spunea...

Pentru Iulian: nu se percepe taxa, bineinteles. Va asteptam!

Anonim spunea...

Cum putem avea acces la informatiile dezbaterii "publice" AZEC cu privire la subiectul cipurilor?

Anonim spunea...

Asteptam raspuns.Multumim!

Unknown spunea...

Pentru Sf. manastire Parepa: informatiile referitoare la dezbatere (linkuri, etc.) imediat cum voi intra in posesia lor. Pana atunci, un reportaj tendentios pe situl pro-tv :). Doamne ajuta! (in context: de ce ati folosit ghilimelele? :) )

Anonim spunea...

Oamenii nu cunosc adevaratele dedesubturi ale conspiratiei masonice mondiale de a subjuga intreaga umanitate si a detine un control total asupra oamenilor.Scopul lor este sa implanteze un cip in fiecare om si sa il distruga total din punct de vedere social. Ce a facut securitatea romana e nimic fata de aceasta supraveghere diavoleasca.
Accesati pe youtube sit-ul de mai jos si auziti cum masonul Nick Rockfeller incearca sa il recruteze pe regizorul filmului Trading Places , Aaron Russo in elita masonica promitindu-i un cip special. Oricine protesteaza in vreun fel are cipul dezactivat si toate conturile lui din banca sint sterse, ca un prim exemplu.

http://www.youtube.com/watch?v=7nD7dbkkBIA

http://land.netonecom.net/tlp/ref/vk2k.shtml