Iisus copil pe cruce Muzeul de Artă Religioasă "Reîntregirea" |
Un grup de 35 de organizaţii non-guvernamentale a transmis, ieri, Parlamentului şi Guvernului României o scrisoare de susţinere în favoarea iniţiativei legislative privind înfiinţarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină.
Semnatarii, printre care se află cele mai importante asociaţii pentru protecţia familiei şi a vieţii, precum Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Pro-vita din România, Fundaţia Pro Vita Medica, Alianţa Familiilor din România, Asociaţia Familiilor Catolice, CARITAS Bucureşti, Fundaţia Clinica Provita, Asociaţia Darul Vieţii, dar şi altele, precum Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, solicită adoptarea legii.
„Apreciem că aplicarea corespunzătoare a acestui act normativ va fi o materializare a dreptului la informaţie, a dreptului la ocrotirea sănătăţii şi a dreptului la integritatea fizică şi psihică ale femeii aflate în criză de sarcină”, se afirmă în memoriu.
Semnatarii arată că adoptarea propunerii legislative nu întâmpină niciun impediment de natură juridică, dimpotrivă. Înfiinţarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină respectă în totalitate cerinţele europene cu privire la dreptul pacienţilor la informare, prin garantarea unui cadrul legal în care se acordă informaţii cu privire la situaţia femeii, prin prezentarea alternativelor şi prin acordarea unui timp de gândire înainte de eventuala întrerupere de sarcină.
Femeia aflată în criză de sarcină se află de cele mai multe ori într-o situaţie vulnerabilă în care poate fi uşor constrânsă sau influenţată, precum presiunea şi ameninţarea psihologică, materială sau chiar fizică din partea terţilor (partener, părinţi etc.). De aceea, consilierea ei de către un specialist, într-o astfel de situaţie vulnerabilă, reprezintă o protecţie a femeii împotriva informaţiilor incorecte sau a lipsei de informaţie, precum şi împotriva presiunilor exercitate din afară.
Multe femei regretă graba şi lipsa prezentării unei opţiuni, aşa cum dovedeşte proiectul de informare publică „RUPE TĂCEREA” (http://www.rupetacerea.ro/) lansat de Asociaţia PRO VITA - filiala Bucureşti.
Previzibil, propunerea legislativă a stârnit o controversă puternică. Susţinătorii legii încurajează iniţiatorii să nu se lase intimidaţi de presiunea mediatică şi să promoveze această măsură. „A susţine libertatea de acţiune, dar a nega sau înfiera cunoaşterea premergătoare este o contradicţie în termeni întrucât necunoaşterea înseamnă îngrădirea dreptului de a alege”, se arată în scrisoare, cu referire la atitudinea celor care solicită retragerea iniţiativei legislative.
O astfel de lege nu ar fi o noutate absolută. Tot mai multe membre UE se aliniază la normele europene cu privire la dreptul pacientului de a fi informat şi pentru acest caz particular al femeii aflate în criză de sarcină, adoptând legi interne care reglementează consilierea femeii şi o perioada de aştepare-reflecţie.
De altfel România, atrag atenţia organizaţiile semnatare, a fost chemată în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului de o femeie care reclamă faptul că a rămas sterilă în urma unui avort. Aceasta motivează tocmai că, prin omisiunea informării corecte asupra consecinţelor avortului şi asupra alternativelor la acesta, i s-au adus grave prejudicii, decizia sa nefiind luată în deplină cunoştinţă de cauză.
Susţinătorii consideră că aplicarea corespunzătoare a legii poate duce la reducerea ratei avortului în România. „Din experienţa anterioară, pe alocuri foarte bogată, a centrelor de consiliere deschise de organizaţiile noastre, rezultă că activitatea de consiliere are efecte benefice, mai ales atunci când este însoţită de măsuri concrete de sprijin.”
(sursa: Pro-Vita Bucureşti)
Update 1: Dezbatere publică la Parlament pe marginea acestei legi
Miercurea viitoare (18 aprilie, ora 14.00, la sala de sedinte a Grupului PDL din Camera Deputatilor, intrarea din str. Izvor, etaj 1M) a fost convocata o dezbatere publica pe marginea legii consilierii, de catre grupul parlamentar PDL.
Cei care nu pot veni, pot transmite un punct de vedere scris.
Participarea trebuie confirmata pana cel tarziu marti, 17 aprilie, ora 12.00, la Andreea Moroianu (e-mail pd-l@cdep.ro, fax 021-414.10.58).
Update 2:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu