luni, 13 iunie 2011

MAPA SPECIALĂ: "2050"

În anul 1980 aveau să se materializeze hotărârile unei plenare a P.C.R. care hotărâse, cu trei ani mai devreme, să se aniverseze, la scară naţională, 2050 de ani de la crearea primul stat centralizat dac condus de Burebista, chiar dacă nu exista nici un document care să certifice exactitatea acestei date istorice.
Astfel că, în acel an omagial, s-au organizat conferinţe, simpozioane ştiinţifice, au fost lansate emisiuni filatelice, au avut loc dezbateri la radio sau televiziune, având ca scop declarat, enunţat chiar în documente, obţinerea de noi mărturii cu privire la geneza, evoluţia, organizarea şi dezvoltarea primului stat centralizat dac.
Spectacolul grandios de pe fostul stadion al Republicii era finalul unei campanii propagandistice lansate încă de la începutul anilor `60 şi care avea să proclame, nici mai mult, nici mai puţin, decât filiaţia comuniştilor români din strămoşii daci.

TVR1, "Omul şi timpul" , 4.06.2011
Rubrica: "Mapa specială"
Redactor: Rafael Udrişte


4 comentarii:

Donkeypapuas spunea...

Eminescu... protocronist!? Eliade la fel!!
Vă reamintesc, domnule Udrişte, că pentru imperialii austro-ungari şi ţarişti nimic nu era mai subversiv decât daco-românismul.
Vă reamintesc şi că TOŢI cei care au fost reacţionari faţă de kominternism (incluzând şi faţa mai nouă adoptată de către odraslele ocupanţilor din '44) au primit ştampila de "protocronişti".
Sau televiziune publică (televiziunea ROMÂNĂ) a primit directive categorice din partea lui Volodea Tismăneanu?
Vă dau eu o temă şi mai fierbinte: descendenţii actuali ai khazarilor.

Unknown spunea...

Nu ştiu ce să zic: îmi scăpă ceva? Am pus vreun accent nefericit în lecturarea textului? :)

Mihai spunea...

Filmul nu se mai vede...

Unknown spunea...

Daca aveti filmul acestui eveniment as fi bucuros sa-l vad ca am participat pe acel stadion la acest spectacol fiind in armata in acel an. Va rog frumos, repostatil. Multumesc anticipat.