sâmbătă, 8 mai 2010

TVR 1, SEMNE: A FOST ODATĂ FAMILIA CREŞTINĂ...

Afectarea temeiurilor familiei creştine, fenomen constatat cu precădere în epoca postindustrială şi accentuat, în ceea ce priveşte societatea românească, în planul spiritual de tarele comunismului, iar în planul funcţional de schimbarea raporturilor interumane din ultimele două decenii, a atins un stadiu îngrijorător, în care devalorizarea morală sfidează nu numai bunul simţ comun, dar şi legea.



TVR1, SEMNE, ora 7.55: A fost odată familia creştină
Participanţi: Prof. univ. dr. Nicolae Grosu, sociolog, Marius Şchiopu, avocat, subcomisar Adrian Ilicea, purtător de cuvânt al I.J.P. Teleorman, preot paroh Alexandru Cârmiş, Saelele, Teleorman, Ţârlea Lavinia, textilistă, comuna Islaz, Ţârlea Florin, agent de poliţie, comuna Segarcea Vale, Stroie Gheorhiţă, agent de poliţie, Saelele, Zarafu Gheorghe, Islaz, Zarafu Liliana, Islaz, Gărgăriţă Adeluţă, Islaz.


O emisiune de: Rafael Udrişte şi Dan Micu

Reportajul în format mpeg se poate descărca aici.

17 comentarii:

Anonim spunea...

Provin dintr-o astfel de familie.

Am trait ani de zile in certuri, mi-am vazut mama batuta si taraita pe jos de la cea mai mica varsta.

L-am iertat pe tata abia cand am inteles credinta ortodoxa, abia cand am inceput sa ma spovedesc, cand m-am apropiat de biserica si m-am eliberat din durerile stranse in mine.

Il iubesc pe tata cand sunt la distanta, insa cand sunt in apropierea lui e imposibil de suportat. Dupa zeci de ani de zile, tot nu suport injuraturile lui, urletele, jignirile adresate mamei, betiile lui.

Cine poate gandi ca am trait in injuraturi si trantiri de usi, geamuri sparte si scandal ZILNIC?

Cea mai mare usurare a vietii noastre a fost mama noastra credincioasa care cu plans si cu durere a tinut casa. Din exterior nu s-au stiut decat foarte vag ceea ce este in casa. Mama nu s-a cainat, nu a exteriorizat starea din casa. Ii era rusine sa i se stie casa. Noi copiii insa am suferit enorm din cauza scandalurilor.

Imi doresc ca macar pe patul de moarte tata sa se spovedeasca si sa se impartaseasca.

Acum cand avem libertatea religioasa vad o mare indiferenta si neputinta la unii preoti de parohii. Desigur ca se poate interveni mai ales in cartierele mici unde se stiu familiile care inca mai sufera. Preotul e singurul care inca mai intra in casele multor crestini de cateva ori pe an. Preotul inca mai are cuvantul in fata acestor oameni.

Chiar daca oamenii acestia sunt agresivi, totusi daca interventia vine din multe parti, prin rude, vecini, alti credinciosi, COPIII au folos.

Avem noi vreun interes pentru acesti copii? Avem noi curajul sa-i spunem unui astfel de tata ca NU E BINE CE FACE? Avem noi dreptul sa-i spunem acelei bunici CA NU ESTE BINE CE FACE?

Daca ne pasa de aproapele nostru, o facem. Daca insa ne pasa doar de linistea noastra, ii lasam linistiti sa se bata, sa se certe pe mai departe.

Dumnezeu sa ne ajute

dixit spunea...

Si copilul? El ce vina are? Stiu exact ce se petrece in sufletul acelui copil,cum ramane cu tatal si cum este intimidat si manipulat,cum se incearca sa i se deformeze imaginea mamei.. Si stiti cate astfel de familii se confrunta cu asa ceva?Ati vazut parintii lui Florin?Roiau.Parintii lor cum or fi fost?Si atunci,cine ramane cu vina?Cu vina raman toti,pt ca se imparte,cu trauma ramane in mod sigur copilul,copiii...

elena spunea...

Putin pe langa subiect, dar poate prin personalitatea dv. ajutati.Emisiune foarte buna!Ca toate cele realizate de Rafael Udriste.Imi aduc aminte de emisiunile de duminica dimineata Universul Credintei.Acum aceasta emisiune s-a transformat intr-un prilej de sminteala… nu toata ci numai inceputul care dupa cum spune prezentatorul”ca de obicei” incepe cu lumea catolica.De ce ? Intr-o tara majoritar ortodoxa, platitori de abonament sant orodocsii.Ce sa inteleaga taranul roman care nu are alt mijloc de informare ?Ca nu va face nici un rau daca va merge la catolici..Sant pasi mici catre apostazie.Eu va rog pe toti iubitorii ORTODOXIEI sa facem ceva cu aceasta emisiune.Sa se stie ca santem untr-o tara ortodoxa!

Anonim spunea...

Emisiune foarte buna!Ca toate cele realizate de Rafael Udriste.Imi aduc aminte de emisiunile de duminica dimineata Universul Credintei.Acum aceasta emisiune s-a transformat intr-un prilej de sminteala… nu toata ci numai inceputul care dupa cum spune prezentatorul”ca de obicei” incepe cu lumea catolica.De ce ? Intr-o tara majoritar ortodoxa, platitori de abonament sant orodocsii.Ce sa inteleaga taranul roman care nu are alt mijloc de informare ?Ca nu va face nici un rau daca va merge la catolici..Sant pasi mici catre apostazie.Eu va rog pe toti iubitorii ORTODOXIEI sa facem ceva cu aceasta emisiune.Sa se stie ca santem untr-o tara ortodoxa!

Poate prin personalitate dv. puteti face ceva in acest sens

elena d spunea...

Emisiune foarte buna!Ca toate cele realizate de Rafael Udriste.Imi aduc aminte de emisiunile de duminica dimineata Universul Credintei.Acum aceasta emisiune s-a transformat intr-un prilej de sminteala… nu toata ci numai inceputul care dupa cum spune prezentatorul”ca de obicei” incepe cu lumea catolica.De ce ? Intr-o tara majoritar ortodoxa, platitori de abonament sant orodocsii.Ce sa inteleaga taranul roman care nu are alt mijloc de informare ?Ca nu va face nici un rau daca va merge la catolici..Sant pasi mici catre apostazie.Eu va rog pe toti iubitorii ORTODOXIEI sa facem ceva cu aceasta emisiune.Sa se stie ca santem untr-o tara ortodoxa!

Poate prin personalitatea dv. puteti face ceva in acest sens.

Anonim spunea...

M-am gindit ca v-ar interesa:
http://www.huffingtonpost.com/ecumenical-patriarch-bartholomew/sins-against-nature-and-g_b_567993.html

Anonim spunea...

Doamne Sfinte, chiar ca nu-mi vine sa cred ce se poate intampla in Romania -- o tara declarata ~80% ortodoxa, nici occidentul, in majoritate ateu nu permite astfel de aberatii...cred ca acel asa numit politist trebuie internat intr-un spital de psihiatrie mai degraba, si sa i se puna un detector de minciuni de cate ori vorbeste... cum se poate ca un om care minte cu a asemenea impertineta si cu probleme mentale sa mai lucreze si in fortele de ordine? Sa te binecuvinteze Domnul pt tot ceea ce faci Rafail, si fara sa te laud prin oameni ca tine mai supravietuieste Romania. Pana cand nu stim! Dumnezeu cu mila.

Anonim spunea...

intrebare catre toti:

cate casatorii sunt permise cu dispensa in BOR?

multumesc

CodexAlimentarius.info spunea...

Va rugam sa promovati site-ul nostru. Detalii aici: http://codexalimentarius.info/?page_id=263

leo taxil spunea...

Ce ilustrare mai buna a familiei crestine va puteti dori? Intr-un stat cu adevarat secular asa ceva nu s-ar intampla. Copilul i-ar fi incredintat mamei din principiu, nicidecum unui tata disfunctional si parintilor lui degenerati; parca am fi intr-o tara musulmana. Nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca sotul e un crestin practicant, intreaga traditie biblica si patristica consfiinteste rolul femeii ca fiinta de rangul doi.

In al doilea rand, tot religiei si "valorilor traditionale" le putem multumi pentru atasamentul fata de familia extinsa, in care adesea sotii isi prefera neamurile "de sange" in detrimentul partenerului de viata. Cu cat gradul de civilizatie creste (si, prin urmare, atasamentul fata de valorile religioase scade), cu atat familia nucleara tinde sa ia locul celei extinse, iar raporturile dintre soti sunt din ce in ce mai egalitare.

Facem pariu ca un cuplu de homosexuali sau de atei nu s-ar trata unul pe celalat in maniera asta si cu atat mai putin nu si-ar supune copilul la asa ceva?

Anonim spunea...

LEO, ceea ce spui tu e mai distrugator decat familia in cauza.

Un copil nu poate creste sanatos spiritual intr-o familie de homosexuali. Din exterior poate totul pare frumos.

Mi-am vazut tatal batand-o pe mama, si l-am detestat. Insa in sufletul meu am putut face pace si sa-l iert. Insa daca ar fi fost vorba de homosexualitate, eu nu mi-as putea reveni.

De unde ideea asta fratilor sa vedeti sexualitatea ca pe ceva functionabil si bun pentru societate? Poate pentru o societate bolnava, asa cum incearca EU sa faca.

Din nefericire sunt cativa copii care au fost chinuiti de mici si sunt bolnavi psihic, si in loc sa-si descopere problemele, ei sunt "ajutati" de media sa se innece si mai adanc in pacatul asta.

Dumnezeu sa va ajute sa va reveniti sa gustati din viata. E atat de frumoasa viata, incat nu merita sa o traim cu capul in cele mai de jos uraciuni.

Anonim spunea...

www. marius-matei.blogspot.com

Anonim spunea...

www.marius-matei.blogspot.com

erata, fara spatiu intre www. si marius

George spunea...

Smintelile continua si la Pitesti! Ratacitul Klaus Keneth a tinut de curand(pe 24 mai) o conferinta la Muzeul judetean din Pitesti, organizata si prezentata de...cine credeti!-marele "misionar" Laurentiu Dumitru, prieten devotat al p. Lucian Grigore, cel cu...lingurita! Ambii au fost prezenti la conferinta, sustinandu-l si oferindu-i toata asistenta lui K.K.! Dealtfel, L.D. il promoveaza din plin pe K.K. pe blogul sau, afisand si programul conferintelor acestuia( http://laurentiudumitru.ro/blog/2010/05/13/turneu-klaus-kenneth-2010/),atentie!!!-ASTA SI DUPA CE P. MIHAIL STANCIU A ARATAT DEVIATIILE ACESTUI K.K. intr-un articol preluat de mai multe bloguri ortodoxe! Daca va uitati la comentarii, multi i-au atras atentia lui L.D. deaspre acest aspect, el insusi avand cunostinta de aceste lucruri, dupa cum a declarat la inceputul conferintei, dar cu toate acestea nu a renuntat nici la conferinta si nici la a-l promova in continuare pe K.K.!
Conferinta a fost o adevarata parodie, K.K. facand gesturi comice si teatrale, avand o exprimare ciudata si controversata, cu abateri grave de la invatatura Bisericii, emanand, pe tot parcursul conferintei, prin discurs si gestica, un duh mai degraba protestant decat ortodox!
Iata cateva "perle" ale lui K.K.(imi pare rau ca n-am inregistrari!):
-"Eu nu am scris o carte ortodoxa...(!!!)...ci una care-L slaveste pe Dumnezeu!
Intrebat, in mod firesc, daca Dumnezeu poate fi slavit, si deci trait, si altfel decat in fel ortodox, acesta raspunde ca "da, poate fi slavit asa, mai putintel, si-n alte feluri( confesiuni, etc.), nu pe deplin ca-n Ortodoxie, dar INTR-O MASURA MAI MICA!!!"...Fara comentarii!
-Alta: Spune la un moment dat: Luther a fost IN ESENTA ORTODOX!!!...Pus sa lamureasca aceasta afirmatie, a dat un raspuns ambiguu, practic n-a avut raspuns!
Asa ca, cititi si va minunati!...
Baiatul asta, K.K., a batut atata drum ca sa ne spuna ca noi nu mai traim ortodoxia la intensitate, si ca s-a instalat o platitudine, o amortire...si, cumva, el vine sa ne resusciteze! Cam asta e demersul lui...
DOAMNE APARA SI PAZESTE!
Si ia-i de-aici si du-i!...

Anonim spunea...

va rog reincarcati emisiunea in transfer. Multumesc. Pr. Sebastian

Anonim spunea...

“Carduri, gadgeturi si mailuri – e suficient?

E cald. Sesiunea si strandul sunt la concurenta. Pe racoare, probabil o terasa. Glume, farse si copilarii. E suficient? Crezi ca esti fericit seara cand pui capul pe perna. Orice sursa de tulburare o identifici doar in carduri, gadgeturi si mailuri.
Nu Il deranjezi, zici. Tu cu ale tale, El undeva, nu stii unde, cu ale noastre. Gandesti ca esti tanar si cauti sa iti explici ce inseamna termenul “distractie” fara Larousse. Toata filosofia ta porneste de la o premisa falsa: avem o singura viata.
Lumea e a ta, crezi. Relatii ocazionale, niciodata implicare si continuitate. In aceasta filosofie umanista seculara, totul ti-e permis. Ai o singura lozinca: ce tie nu iti place, altuia nu ii face.
Nu vreau sa te etichetez altfel decat iubit de El. Nu emit judecati de valoare. Nu impart multimea in smintiti si in misei. Dar sunt sigur ca deja nu mai citesti. Te-ai plictisit. Desi nu predic, nu te intereseaza. Pur si simplu. Preferi sa dai sonorul mai tare pe MTV sau sa descarci ultimul serial britanic.
Sperand ca ai revenit si lecturezi aceste ganduri, te provoc: nu stii ce pierzi. Vorbesc despre liniste, armonie si siguranta. For ever.
Nu crede toate sabloanele care se pun pe seama celor ce cred. In mare parte nu sunt adevarate, sunt doar ironii dure.
Sansa ta ar fi sa te bucuri de compania unui coleg dezghetat. Cauta linistea, nu prefera tumultul. Iar daca vrei sa fii fericit, nu trebuie sa adaugi ceva, ci sa smulgi ceva din sufletul tau. Ma folosesesc de cuvintele avvei Alphonse, m-as bucura sa citesti toata cartea “Bucuria”. Sa nu fi stresat ca trebuie sa iti faci canonul de rugaciune.

Ma voi ruga pentru tine. ”

http://www.marius-matei.blogspot.com

cserbanel spunea...

Am rugamintea, daca puteti, sa postati urmatorul anunt:



O nouă editură ortodoxă, un nou site ortodox

Peisajul publicistic ortodox s-a îmbogăţit prin apariţia unei noi edituri. Vorbim de Editura Cristimpuri, ,,specializată” în editarea de cărţi pentru copii şi tineri, tipărite în cele mai bune condiţii grafice şi însoţite de produse multi-media (Cd-uri gratuite).
În primele cărţi ale Editurii Cristimpuri, pe lângă o parte consistentă alcătuită din povestiri originale, veţi descoperi istorioare duhovniceşti care au legătură cu cele mai iubite cărţi ale Ortodoxiei, cum ar fi Vieţile Sfinţilor, Limonariul sau Livada Duhovnicească, Minunile Creaţiei, Filocalia pentru copii şi tineri, Flori din Grădina Maicii Domnului sau Cuvinte duhovniceşti (Cuviosul Paisie Aghioritul).
De curând s-a lansat şi site-ul editurii:
www.edituracristimpuri.ro.