luni, 26 aprilie 2010

IULIAN CAPSALI: "BOICOTAŢI TRUSTUL BASILICA"


Iulian Capsali

Nu am scris niciodată cu ostilitate despre trustul Basilica, pe care l-am privit mereu cu simpatie, aşa cum am făcut cu orice încercare de a “îmbiserici” presa din România. Eu însumi am participat, prin emisiunea pe care am făcut-o acum ceva vreme, la această încercare, după puterile mele mărunte, conştient fiind că în ţara noastră nu prea există jurnalişti care să înţeleagă lumea Bisericii. O lume care, de cele mai multe ori din păcate, este percepută ostil în media. Chiar zilele trecute (pe 16 aprilie a.c.) am participat ca invitat la o emisiune a televiziunii Trinitas, parte a acestui trust al Patriarhiei Române. Emisiunea a fost o reuşită; echipa emisiunii, inclusiv cea tehnică, a fost mulţumită de rezultat (ca om care a lucrat în televiziune am cea mai mare încredere în cuvântul acestor profesionişti care nu au motive să te gratuleze inutil); chiar şi publicistul Marius Vasileanu (de obicei extrem de critic şi un “client” al comunicatelor de protest din Dealul Patriarhiei) a făcut o recenzie pozitivă în presă. Reacţiile publicului nu cred că au avut un alt curs; nu ar fi fost motive. Realizatorul emisiunii m-a pus să promit că o să revin. Cu părere de rău, nu o să o mai pot face. Să mă explic.


Dat fiind boicotul pe care îl susţine Patriarhia Română asupra oricăror altor publicaţii creştine în afara celor proprii, mă văd în postura de a anunţa, la rândul meu, boicotul total asupra acestui trust de presă. Asupra deciziei anunţată parohiilor cu data de 12.04.2010, nu am avut cunoştinţă la data prezenţei mele în emisiunea postului Trinitas TV. În timpul Săptămânii Luminate, Administraţia Patriarhală se gândea la binele parohiilor şi mănăstirilor, care suferă din cauza problemelor financiare. Luni se dădea ucazul prin care se purcede la scoaterea revistelor Lumea Credinţei şi Lumea Monahilor din pangarele bisericilor, vinovate de această situaţie gravă. Deci nu ziarul Lumina, un ziar indigest dar care este băgat cu forţa pe gâtul parohiilor şi mănăstirilor din România este cauza, ci două reviste care se susţin singure, două iniţiative ale laicatului creştin-ortodox. Unanim recunoscute ca fiind extrem de obiective – considerate prea precaute chiar în opinia unor credincioşi mai combativi, ca să mă exprim eufemistic - revistele menţionate nu fac decât să informeze şi, acolo unde pot, să zidească sufletele celor ce le citesc. Nu birurile directe sau indirecte, de care se plâng preoţii de parohii fără să fie auziţi decât de bunul Dumnezeu, dintre care unele merg la susţinerea trustului Basilica, ci iniţiativele private cu pricina sunt cauza “problemelor de ordin financiar” din parohii şi implicit din B.O.R. Cum pot două reviste unde au fost publicaţi cei mai mari duhovnici ai acestei ţări, gânditori creştini sau simpli credincioşi, unde au fost povestite minuni şi s-au combătut erezii bigote sau zelotiste, care ne prezintă inclusiv starea ortodoxiei în lume - chestiuni pe care media secularizată le desfide sau le ocoleşte dacă nu au doza de senzaţionalism şi/sau de potenţial scandal - reviste care, după vânzarea din pangare, lasă un procent semnificativ din preţ acelor parohii sau mănăstiri, deci care contribuie, subliniez, contribuie, adaugă la banul parohiei şi a mănăstirii, şi nu iau, cum pot acestea să creeze probleme financiare? Să fie un mister sau cel mai pur cinism cu putinţă? Despre binecuvantarea Patriarhiei nu cred că are rost să mai vorbim. Sub patriarhatul veşnicului de pomenire P.F. Teoctist, atâţia ani de zile, revistele au fost prezente la pangare. Deci au avut girul şi binecuvantarea Patriarhiei. De ce nu o mai au acum? Au fost publicate articole care sa fi lezat ortodoxia? Daca da, atunci sa fie aratate. Dacă nu, atunci înseamnă că este doar un pretext, tot atât de relevant ca şi problema financiară a parohiilor.

Aceste măsuri de centralism autoritar, pe care România le-a cunoscut până în dec. 1989, să fie remanente în B.O.R.? Nu se doreşte decât o presă controlată la maximum şi îndepărtarea laicatului ortodox ca voce din Biserică? Deja noul statut al B.O.R. făcuse ca vocea laicatului să fie înlăturată din deciziile sinodale; acum se suprimă “ultimele rămăşiţe” rămase prin pangare? Ce urmează? Care ar fi următoarele măsuri pentru ca să asistăm la victoria totală asupra laicatului din B.O.R. şi pentru ca apetitul de control absolut să fie satisfacut iar monopolul Patriarhiei fără rest? Care ar fi limita acestor măsuri? Urmează să fie scoase din pangare carţile editurilor creştin-ortodoxe asupra cărora Patriarhia Română nu deţine controlul, aşa cum deja se zvoneşte? Până când se va răspunde la aceste întrebări şi până când revistele menţionate nu vor fi repuse în drepturile lor la pangare, propun tuturor credincioşilor ortodocşi să se alature acestui boicot împotriva trustului de presă Basilica, prin neparticiparea la emisiuni şi/sau prin refuzul de a publica în presa scrisă ce aparţine acestui trust media. Dacă lucrurile nu intră pe un fagaş normal, firesc, de comuniune, atunci propun ca organizaţiile Laicatului Ortodox să se adune în FOR şi să dezbată situaţia creată, pentru a se hotărî măsurile ce urmează a fi luate în contracararea acestei anomalii din relaţia dintre Patriarhia Română şi credincioşii laici ai Bisericii.

Am scris aceste rânduri nu dintr-o frondă juvenilă (nici nu prea ar mai putea fi cazul, în ceea ce mă priveşte), nici din dorinţa de a intra în conflict cu actuala Administraţie Patriarhală – departe de mine acest gând, ci doar datorită faptului că mi se pare cu totul inacceptabilă această fractură din cadrul BOR, această lipsă totală de comunicare dintre ierarhie pe de o parte şi preoţi plus credincioşi pe de altă parte, sciziune pe care actualele decizii, complet arbitrare, nu fac decât să le adâncească. Orice mădular responsabil al Bisericii nu poate rămâne impasibil în faţa unei asemenea perspective. Mai ales că vremurile ce se anunţă, agresivitatea manifestă a secularismului asupra cetăţii, a familiei şi a persoanei, nu ne permit ca să înlocuim iubirea cu subjugarea în relaţiile dinlăuntrul Bisericii. Iubirea te face puternic, subjugarea te slăbeşte. Iar subjugarea nu are legatură cu smerenia, pe care o arată pururi Hristos Bisericii Sale.


Iulian Capsali, 24 aprilie 2010

11 comentarii:

Marius Adrian spunea...

Buna seara,

Nu stiu daca stiati dar din nefericire anul trecut in noiembrie Patriarhia a hotarat ca orice carte care nu este strict teologica sa nu mai fie vanduta in biserici. Astfel marturiile supravietuitorilor iadului comunist nu mai pot fi vandute in biserici.

De ce o astfel de masura? Aproape im ieste retorica intrebarea.

Mai multe detalii gasiti aici: http://vlad-mihai.blogspot.com/2009/12/directorul-editurii-sanziana-florin.html

Sa va dea Dumenzeu sanatate pentru toata activitate dumneavoastra in slujba neamului romanesc!

Ioana Gînju spunea...

..marketingul cultelor?!.. poate se va reveni la aceasta decizie.

Anonim spunea...

Vedeti si replica parintelui Savatie la un ucaz patriarhal care inchidea gura credinciosilor, data inca in 2005: "Stiai ca nu ai voie sa vorbesti?"

http://savatie.wordpress.com/2008/06/21/stiai-ca-nu-ai-voie-sa-vorbesti/

Anonim spunea...

Patriarhul actual isi da arama pe fata din nou. La ce ne-am putea astepta de la un sustinator al ecumenismului, al masoneriei, mai mult sau mai putin pe fata, al homosexualitatii si microcipurilor? Cum e posibil ca BOR sa nu ia nicio atitudine impotriva legislatiei aberante privind minoritatile sexuale, a demonstratiilor publice ale lesbienelor si homosexualilor? Cum e posibil sa pledeze pentru introducerea microcipurilor in documente sau ca implanturi subcutanate cand sunt atatea controverse internationale si demonstratii ale cercetatorilor privind nocivitatea lor letala!? Sunt interesele "elitei" mondiale care pune la cale globalizarea si Noua Ordine Mondiale, la care, si Patriarhia a inceput sa se afilieze, mai mult sau mai putin pe fata. De demult s-a vazut ca interesele financiare si politice, puterea si manipularea folosind invatatura crestina rastalmacita, sunt buruieni din ce in ce mai mari in curtea BOR, ba, mai rau, in sufletul "Prea-sfintiilor" sale!
Admir revistele dvs. si sper sa puneti odata piciorul in prag acestor vulpi impanate de lacomie si nedreptate! Prezenta acestui "patriarh", si "p" mic nu e de ajuns,in conducerea BOR este o ofensa adusa crestinismului si ortodoxiei! Doamne-ajuta!

bobo spunea...

mai am si eu o intrebara cu/fara raspuns: de 12 an predau Religie in invatamantul de stat, de doua ori s-a schimbat programa scolara de atunci, tot de 12 ani nu sunt manuale la clasele 5-8. Gasim doar unele caiete speciale tiparite la Iasi. De ce nu se da aprobare pentru tiparirea unor manuale? Cine are de castigat de pe urma vinderii caietelor speciale???
Chiar nu sunt profesori capabili sa alcatuiasca manuale??? sau ele stau pe nu stiu ce birouri pentru binecuvantari si aprobari???

Anonim spunea...

Doamne ajuta!
Foarte folositor site-ul.
In legatura cu aceste interdictii, nic eu nu am inteles care este sensul.
Revista familia ortodoxa este extraordinara, care are efect chiar si la cei mai putin practicanti ortodocsi, insa din nu stiu ce motive parintele nostru nu are voie sa aiba la pangar decat lumanari de "ceara"(caci de ceara nu sunt sigur, de ceara erau inainte cand nu se impusese aceasta regula de a se vinde numai cele inscriptionate ale Patriarhiei). Cunosc inca o Biserica unde slujeste un prieten, care era foarte bine dotata cu carti duhovnicesti extraordinare si culmea , la preturi mici, de unde cred ca nici nu isi scoteau prea mare adaos, ci pur si simplu pt folosul duhovnicesc al crestinilor, careia i s-a interzis de catre un trimis al Patriarhiei sa aiba asa de multe carti. De ce nu au voie preotii nostri sa ne recomande astfel de carti, pe care sa le si putem cumpara de la Biserica noastra? De ce nu putem sa avem lumanari de ceara curata(care se gaseau la preturi mici)la Biserica, pt a-i da lui Dumnezeu ce e mai bun? Atata timp cat aceste carti sau altele, gen lumanari, candele etc, erau optiunea libera a parintelui de a le pune la dispozitia fiilor lui duhovnicesti pt folos nu inteleg de ce aceasta interdictie. Mai ales ca parintele mereu ne-a avertizat asupra facaturilor. Sunt multe de vanzare dar care nu au treaba cu Ortodoxia, ci mai degraba cu "impodobeala aceasta lumeasca" Eu nu ma pricep cine si de ce le face si nu imi place sa aud mereu critici la adresa BOR sau a Patriarhului, insa unele lucruri parca necesita lumina...

Aurel Duta spunea...

Atentie la postaci precum: Iulian Capsali, Radu Iulian etc. Ei sunt extrem de 'activi'... ONLINE! Multe din mesajele lor contin date demne de luat in considerare (postate cu copy-paste), dar totul este la nivel de... online, facebook etc. Eu unul o sa incep sa ii consider buni crestini abia in momentul in care o sa ii vad prezenti SI in Biserica la Sfanta Liturghie, la actiuni crestine care se produc si au loc off-line! etc.

Antoaneta-Ivana spunea...

Lui Aurel Duta: "bun"-crestin este doar cel ce pazeste Poruncile.Zadarnica este "truda" celor ce se arata la Sf Liturghie,plini de ura fata de supusi ! Acesata fac Liturghie dupa Liturghie,ierarhii dimpreuna cu-a lor stapin,PF Daniel.Stiut fiind ca niciunul ,nu are NIMIC SFINT,si nimic a face cu Hristos Domnul.
Dlui Rafael Udriste: frumos gest! Cresinesc ! as indrazni a zice.Dar mi-e sa nu ma-nsel! Nu cumva sa ma pripesc.Nu v-am citit decit,doar ,un articol.Acesta.
Intreb(retoric): cine,cum a subscris indemnului la Boicot?Si cum sa mai poti boicota,ditai Trustu'(Ag de Stiri,Tv,Radio,Ziar,Ag de turism(religios!!!???),PUBLICITATE agresiva,de prostire a tot omu',"propovaduire" la Amvoane,etc ,s.a.m.d...)Ia zi! Exprima-te!Ascult!!!
..In 2010,s-a dat o CIRCULARA,si-au fost rastigniti citiva.In 2013 s-a dat o BULA PATRIARHALA(mai exact 31 ian 2013)...si ca urmare,o alta CIRCULARA.Apoi in 20 nov 2012,Patriarhia a incheiat PROTOCOL cu Ministerul Finantelor Publice.Ceea ce rezulta: "Uciderea Pruncilor!"...Ma uit,ma uit,ma uit peste textul Bulei,dar..nu reusesc sa-L zaresc pe Hristos,nicicum.Iar postul ala tv,la care zici ca ai fost invitat ,nu-i alceva ,decit o masinarie ,inepuizabila ,de manipulare a "prostimii"...cotizante.Cu sinceritate,Ivana

Antoaneta-Ivana spunea...

Dlui Rafael Udriste: Imi cer scuze! Mesajul era pt dl Iulian Capsali,initiatorul demersului: BOICOT!Ivana

Anonim spunea...

Iulian Capsali este un om cu inimă neagră, un fariseu precum Gigi Becali. Se laudă că propăvăduiește numele Domnului, însă face acest lucru pentru BANI! Cunosc oameni la care a mers să ceară bani pentru ADN- Alianța pentru Demnitate Națională (pentru cei care nu știu, acest prefăcut are și o organizație de tip mafiot prin care încearcă să câștige bani pentru propriile nevoi). Cunosc politicieni care au fost înșelați de către acest ateu prefăcut, acest lup în blană de oaie. Oameni buni, în numele Domnului, NU MAI ASCULTAȚI DE ACSET HOȚ!

Anonim spunea...

Domnul Capsali doreste sa intre in diplomatie, dupa cum ne informeaza domnul Roncea.
Europarlamentar inseamna, in fapt, diplomat.
Vreau sa cred ca domnia sa este o persoana onesta si capabila sa reprezinte interesele romanilor.
Astept cu mare interes o "expunere de motive " a domnului regizor, din care sa ma lamuresc ce mesaj vrea sa poarte catre concetatenii europeni si care sunt optiunile sale in chestiuni de educatie, economie,comert international,suveranitate nationala.
Punctual, ma intereseaza parerea sa in chestiunea migratiei tiganilor.
M-ar interesa deasemeni sa aflu, cum este posibil sa cresti si sa educi 8 copii in Romania, fara sa faci compromisuri si fara sa iti epuizezi sotia.
Domnul Capsali este prezentat drept un tata model.Este imperativ ca bulversata "familie ortodoxa romana" sa inteleaga cum arata un asemenea model patern.
Din putinul si oarecum superficialul portret biografic facut de presa, am aflat ca domnia sa a fost alaturi de Marian Munteanu, in 1990.
Mai este domnul Capsali alaturi de Marian Munteanu?
Imi permit sa folosesc apelativul simplu cand ma refer la liderul studentilor, in virtutea dreptului capatat in calitate de fost naiv sustinator petitional, vocal si pietonal al acestuia.
Dupa 24 de ani de la momentul Piata Universitatii, un regizor este poate dator sa le explice romanilor care au pazit "zona libera de neocomunism" delimitata cu o sfoara, cine a scris scenariul Pietii.
Sa stiti ca l-am intrebat si pe Dragos, dar mi-a dat un raspuns care nu m-a convins.

clement