vineri, 5 martie 2010

UNDE SE DUCE "CONTRIBUŢIA" LA C.A.S.?

Calculul de mai jos, primit pe e-mail, mă trimite cu gândul la o întrebare simplă: cine va “prelua”, integral, Statul român – bineînţeles cu scopul declarat public de a-l reforma/ salva/ s.a.m.d. – după iminentul colaps? Somnul naţiunii noastre a născut nişte monştrii cum n-am visat... (R.)

foto: ziare.com

Să facem următorul calcul (de dragul demonstraţiei, vom presupune că trăim într-o lume în care nu există inflaţie şi în care preţurile, salariile şi taxele sunt îngheţate la nivelul de acum).
Gigel e un tânăr care tocmai se angajează. Ca orice tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: să presupunem că e de 1100 de lei.
Gigel are 23 de ani. Întrucât e criză şi criza va dura - să presupunem! - multă vreme de acum încolo, hai să zicem că în 2015 leafa lui Gigel va fi tot de 1100 de lei.
Ia să vedem însă câţi bani plăteşte Gigel CAS-ul timp de 5 ani (adică 60 de luni) la o leafă mizeră de 1100 de lei. Păi la valorile actuale va plăti 491 de lei x 60 de luni, 29.460 lei.
Ei, aici e buba. Gigel are numai 28 de ani şi deja a plătit în contul statului toată suma pe care statul i-ar returna-o în cazul în care ar ieşi la pensie la 65 de ani şi ar mai trăi încă 3-4 ani, cât e speranţa de viaţă a bărbaţilor din România.
Cum aşa? Păi să facem un mic calcul. Dacă nu mă înşel pensia medie din România e undeva pe la 750 de lei. Din contribuţiile date statului până la 28 de ani, Gigel ar putea primi (presupunând că timp de 37 de ani banii săi vor sta undeva într-o valiză, nu într-un cont care îi va multiplica măcar prin dobândă) o pensie medie timp de 29.460 lei /750, 39,28 de luni. Adică peste 3 ani. Păi e numai bine, tanda pe manda: iese la pensie la 65 de ani, mai trăieşte 3 ani şi la 68, după cum zic statisticile, moare!
Totuşi, nimeni nu îi explică lui Gigel, şi nici nouă, ce se întâmplă cu CAS-ul pe care Gigel îl plăteşte între 28 şi 65 de ani, adică timp de 37 de ani. Adică 444 de luni. Presupunând că Gigel va rămâne toată viaţa un tâmpit căruia nu i se va mări niciodată salariul, asta ar însemna că timp de 444 de luni va vărsa în buzunarul statului încă 444 x 491 lei, 218.004 lei. Destul de mult, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Şi dacă Gigel, totuşi, e un ins dezgheţat, leafa i se va mări şi cotizaţia la stat va fi pe măsură. Unde se duc banii ăştia? Ce se întâmplă cu ei? Cum e posibil ca după numai 5 ani de muncă, fără un salariu deosebit, orice tânăr să-şi fi acoperit deja pensia medie pe care ar putea-o primi la bătrâneţe, înainte să moară?
De fapt, ce găuri acoperă munca de o viaţă a lui Gigel? Şi de ce trebuie Gigel să muncească 37 de ani pentru ca banii lui să se ducă în altă parte decât în propria bunăstare de după pensionare? Şi cât credeţi că mai poate rezista un sistem în care 5 ani munceşti pentru tine şi 37 de ani pentru o cauză neştiută de nimeni, în afară de politicieni? (M.A.C.)

11 comentarii:

Donkeypapuas spunea...

Este vorba de salariul brut sau de salariul net? Pentru că dacă este vorba de salariul brut rezultă că omul respectiv ia în mână undeva pe la 750 lei. De aceea e mai bine o lămurire.

Anonim spunea...

Ce mai conteaza sa lamuresti ? unii parinti din vechime spun ca demonii se ascund in detalii si false perfectionisme de sistem ! Oricum sesizarea financiala e demna de cele mai tari cotidiene care aburesc prostimea si astfel tin omenirea in intunecime promovand acest REGIM sclavagist cosmetizat . mintile bolnave care au conceput acest sistem bancar sunt de plans si......majoritatea vor plati cu vesnicia , pacat de ei !

Donkeypapuas spunea...

@Anonim
În primele secole după hristos a existat o erezie: Montanismul. Dumneata ştii la ce se referea?
Un detaliu neînsemnat este acela că nu semnezi în nici un fel. Iar unde există cifre acolo detaliile contează. Calculele nu trebuie să dea eroare nici măcar de 1 (UN) leu. După câte înţeleg dumneata, domnule (doamnă?) Anonim ştii exact cine va plăti cu veşnicia! În ce calitate decizi asta?
Dacă în urmă cu aproape 1700 de ani Sfinţii Părinţi au ţinut cont de O IOTĂ, de ce vrei să mă împiedici pe mine să ajung la un calcul exact şi corect? Poate că vroiam să mă lămuresc dacă în suma prezentată era cuprins doar CAS-ul, sau se referea şi la Asigurările de Sănătate, şomaj etc. Poate pe dumneata nu te priveşte asta, pe mine însă da.

Anonim spunea...

Alte intrebari:
1. Cu ce bani si-a platit omul nostru scoala? Cit la cost facultatea? S-au educatia nu costa bani?
2. Dar toate vizitele la doctor is la spital? Cit costa?
3. Sa apunem ca omul se duce la servici cu metroul. Cu ce bani se acopera diferenta de cost intre pretul bitelelor si costul real de intretinere a transportului in comun.
....si multe altele.
Asta nu inseamna ca nu se risipesc o gramada de bani publici pe timpenii.
Insa daca vrei sa traiesti intr-o societate trebuie sa contribui la binele societatii. Oricine vrea sa traiasca intr-o societate in care banii publici sint cheltuiti in folosul oamenilor. Cred eu.

Unknown spunea...

@Donkeypapuas: abia luni o sa aflu daca e brut sau net. As zice ca vorbim de brut, o sa vedem...
@Anonim 2: pentru fiecare se poate un rationament similar textului postat. De ex.:
1. Dupa ce a investit 22 de ani in educatia sa, un tanar absolvent poate pleca sa lucreze in alta tara. Inseamna ca Statul Roman finanteaza bunastarea altor state, nu?
2. Pentru sistemul de asigurari de sanatate rationamentul este acelasi: ce se intampla daca nu ai fost niciodata la spital? e doar o intrebare...
3. Bunicii mei de la Orlesti-Valcea nu au mers niciodata cu metroul. Altfel spus: una este banul din bugetul Statului, alta este cu banii de la bugetul Primariei.

Spor in toate. R.

Anonim spunea...

.. ei daca am sti citi atent .."tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: să presupunem că e de 1100 de lei."
Si-apoi, oare ar fi fost important ? legea proportionalitatilor economice, de Soto Jesus te contrazize flagrant .. S-apoi pt ce nu vedem esentialul ..HOTIA asta masiva la care suntem supusi .. pe care o acceptam .. Suntem doar cativa care BOMBANIM .. nu ar trebui oare sa punem mana pe par ?
EXCEPTIONALA FOTOGRAFIA ! si cat de relevanta pt ceea ce traim noi .. vai de capul nostru - -paul

Anonim spunea...

.. ei daca am sti citi atent .."tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: să presupunem că e de 1100 de lei."
Si-apoi, oare ar fi fost important ? legea proportionalitatilor economice, de Soto Jesus te contrazize flagrant .. S-apoi pt ce nu vedem esentialul ..HOTIA asta masiva la care suntem supusi .. pe care o acceptam .. Suntem doar cativa care BOMBANIM .. nu ar trebui oare sa punem mana pe par ?
EXCEPTIONALA FOTOGRAFIA ! si cat de relevanta pt ceea ce traim noi .. PAUL DUMITRU

Donkeypapuas spunea...

Domnule Udrişte,
Uitaţi ce reclamă se găsea (postată de Google) în subsolul paginii dumneavoastră: OZN-urile si Biblia
Iisus si Clonarea- conexiunea? Conferinta publica in Bucuresti.
ro.rael.org

Donkeypapuas spunea...

Am făcut nişte calcule între timp. Să spunem că sunt aproximative şi ar fi bine ca un contabil de profesie să vină cu clarificări, dar mie mi-au dat următoarele cifre:
Din salariul brut de 1100 lei angajatul plăteşte:
- CAS (pensie PLUS pensie privată): 116 lei
- Şomaj: 5 lei
- Sănătate: 60 lei
În total contribuţie angajat: 181 lei care se scad din salariul brut rezultând 919 lei de unde se scoate deducerea de 250 lei pentru a se stabili baza de impozitare de 16%.
Impozitul va fi deci de: 107 lei.
Angajatorul (patronul) va plăti din partea sa:
- CAS: 139 lei
- Sănătate: 35 lei
- Şomaj: 3 lei
Aceste trei sume se obţin din cei 919 leirămaşi mai sus.
Prin urmare salariatul va lua în mână: 812 lei
iar către stat se vor duce: 465 lei
DAR
Către sitemul de pensii se duc doar 255 lei, aşa încât cel care v-a trimis mailul DEZINFORMEAZĂ!
Către sistemul de asigurări de sănătate se duc alţi 85 lei iar către şomaj: 8 lei. Impozitul reprezintă: 107 lei.
Tot DEZINFORMARE este şi acest salariu de 1100 lei cu care un bobc şi-ar începe activitatea. În realitate adesea tinerii îşi încep activitatea cu 600, 700, 800 lei. Nici pensia medie nu este de 750 lei. Este mult mai jos. A! Dacă se face o medie între pensia unuia de 2000 lei şi a vreo 10 de 600 lei poate bate pe acolo. Un salariu mic înseamnă şi un punct de pensie mic iar o perioadă de şomaj este dezastruoasă.
Recunosc că sunt un ageamiu, dar cifrele nu cred că sunt foarte departe de realitate şi de aceea n-ar fi rău să discutaţi cu un contabil care poate lămuri lucrurile.

hamlet spunea...

dincolo de cifre, calculul e usor meschin si impotriva principiilor pe care se statueaza o comunitate. Rafaiele, eu inteleg ca bunica-ta nu uzeaza metroul si cineva poate sa nu fie niciodata bolnav, dar suntem o societate, aici are dreptate unul dintre anonimi(sau o fi mereu acelasi, n-oi stii sa spun. In principiu, totusi, daca fiecare isi plateste NUMAI ce consuma poate fi mai bogat in timp, dar mai fericit (a se citi mai confortabil plasat in existenta materiala) nu va fi. E exact cazul domnului cu bugatti veiron care nu are pe unde circula cu ea si despre care spunem, cu dreptate, ca e idiot. Ca se fura, e una. ca dizolvam (ideatic, ca altfel nu putem pe bloguri) comunitatea in forma ei actuala, e cu totul altceva.

Anonim spunea...

Contributia se duce la marea masa de oameni care s-au pensionat anticipat, pe caz de boala, sau care nu au contribuit niciodata la fonodul de pensii cum sunt lucratorii din agricultura.