sâmbătă, 22 august 2009

MĂNĂSTIREA DE LA AIUD, UN DEMERS NECESAR PENTRU RESTITUIREA MEMORIEI ACESTUI NEAM ŞI DEMNITĂŢII SALE

Sfinte oseminte de la Aiud
fotografie de Mihai Bălan

În legătură cu proiectului noului aşezământ care se va construi la Aiud, am reţinut un cuvânt lămuritor rostit de părintelui Arsenie Papacioc: " Să se facă mănastire, fără adaos. Să se facă mănăstire - mănăstire!".
Comunicatul de presă dat publicităţii ieri de Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politicii şi Luptători Anticomunişti certifică încă o dată - chiar dacă nu cred că mai era nevoie - faptul că la Aiud vom avea o mănăstire închinată sfinţilor mucenici anticomunişti români. Şi că în mănăstire "va fi rănduit şi un centru dedicat memoriei martirilor români jertfiţi sub teroarea comunistă". Dumnezeu să ne ajute!



Adăugire: Mă doare sufletul pentru că tineri evlavioşi, care se arată şi iubitori de dreptate (între ei monahi) continuă campania denigratoare la adresa iniţiatorilor proiectului de la Aiud, nesocotind răspunsul la o întrebare edificatoare asupra "demersului lor": la ce le foloseşte? La ce le va folosi ratingul bun al blogurilor "ortodoxe" pe care le administrează dacă acesta este consecinţa manipulării informaţiilor, a răstălmăcirii cuvintelor duhovnicilor noştri? Cum poţi să te împărtăşeşti astăzi, iar a doua zi să te "împrăştii" pe blog sau prin comunitate?
Cum spunea Sfântul Ioan Gură de aur? "Când sufletul se obişnuieşte cu păcatul, care este nemilos, boala sa iese la suprafaţă şi este văzută de toţi. Dar aşa cum porcul, atunci când se tăvăleşte în noroi, este mulţumit şi nu mai simte mirosul murdăriei, la fel şi omul, când este robit de obiceiul cel rău, nu-şi mai dă seama de mirosul greu al păcatelor sale, pentru că se obişnuieşte cu ele. Şi aşa cum pământul peste care aruncăm seminţe este cu neputinţă să dea roade dacă nu este udat, la fel se întâmplă şi cu sufletul, care nimic bun nu rodeşte, oricâte cuvinte i-am spune noi, dacă el nu a fost mai întâi udat cu apa vie ce izvorăşte din Sfintele Scripturi. Ce creşte pe pământul care nu este cultivat? Spini şi buruieni. Ce creşte în sufletul care nu este cultivat duhovniceşte? Fapte necurate şi viclene. Cu cât un pământ este mai puţin cultivat, cu atât cresc buruieni mai multe şi mai sălbatice. Cu cât sufletul este mai puţin cultivat, cu atât este cuprins de patimi mai sălbatice, înmulţindu-se păcatele sale, care îl duc la moarte."
Să ne rugăm pentru cei care nu vor sau nu pot încă să înveţe legea tăcerii (a se citi a smeririi). Doamne ajută!

31 de comentarii:

Iuliana spunea...

Da, cuget smerit, vederea pacatelor proprii, bunatate si dragoste fata de toti crestinii, ca fiecare este aproapele meu, nu doar cel ce zice ca mine si aproba faptele mele, uneori fara discernamant, fiind patimas legat de mine si urmarind cele pamantesti, nu cele placute Domnului, acestea sunt necesare! Sa ne ajute Domnul! Sa ne potolim, adica sa ne smerim, cum bine ati zis! Doamne ajuta!

sceptik spunea...

Cu stima, apreciere si recunostinta pentru pozitia adoptata si cuvintele bine alese.

Victor Roncea spunea...

Iertare Rafael, dar la monahi te referi la Moise si Branza, nu?!

Anonim spunea...

Din pacate cineva nu se poate smeri si pace!
sa ma ierte Dumnezeu, dar deja cand vad cat venin poate sa arunce in stanga sin dreapta fratele Roncea, ma uimesc!
De ce atata invartosare, de ce atata ura?!?!?!
Cred ca incet, incet lucrurile se vor decanta si ma bucur ca multi dintre cei pe care-i cunosc de pe net si care au bloguri bune nu s-au lasat prinsi in aceasta avalansa a dezbinarii intre frati.
Fiecare pasare piere pe limba ei!!!
Ce dureros este sa vezi cum un crestin se invartoseaza intr-un asa hal incat cu ”orice pret” vrea sa-si demonstreze ”dreptatea” uitand de pace si de increderea in Dumnezeu care le va randui pe toate.
Multumim Rafael ptr toate!

Doamne ajuta!

Cristian

Unknown spunea...

Nici vorbă, Victor...:(

Petre spunea...

Victor Roncea, dupa cum arata si postarea, nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i miroase. Textul pe care l-ati ales se pare ca nu are nici un efect in cazul sau, d-le Udriste. Este impietrit in ura lui fata de cei pe care-i considera dusmani. Nu a fost dezbinare mai mare facuta prin manipulare si rastalmacirea cuvintelor duhovnicilor, asa cum bine ati spus. A ajuns robul obiceiului cel rau, crezand ca face bine.

Sf. Ioan, al carui martiriu il praznuim astazi, sa-l duca pe calea cea buna, a crestinului.

Teodor spunea...

Frate Rafael, nu uita ca initiatorul acestui proiect este Partintele Justin. Acum uita-te in jur si vezi cine il denigreaza! Pacat ca v-a vrajit pe toti pledoaria actorului.

Anonim spunea...

Anonim care a scris vreo 10 mesaje pe apologeticum si care toate au fost sterse. Asa mi.am dat seama cat de curat este blogul respectiv.

"Victor Roncea spunea...

Iertare Rafael, dar la monahi te referi la Moise si Branza, nu?!"

Dupa cate stiu eu nici unul dintre acesti doi monahi nu au blogul lor personal, deci nu avea cum sa se refere la ei.

Atat parintele Amfilohie cat si monahul Moise, sunt dragi noua. Lasati-i asa.

Iertare
Doamne ajuta

Un martor spunea...

Si pe acest blog V. Roncea isi continua opera diversionista. Monahul Moise si duhovnicul Diaconestilor, Amfilohie!?! Indrazneste sa spuna ceva despre ei acest nimeni cu un frate pe masura, a carui ortodoxie nu o regasesti nici in textele dedicate bisericii, de cele mai multe ori hilare si inepte? Ca despre ortopraxie nu mai este cazul sa discutam. Deja e o chestiune de prost-gust, ca poza cu parul in mana facuta la manastire de pe blogul lor spurcat. Mirosul murdariei, despre care vorbea Sf. Ioan Chrysostom, a devenit insuportabil. Trebuie spus raspicat: aceste personaje nu au nici o legatura cu ortodoxia si spurca tot ce ating! Sunt doar niste caricaturi politice care, intocmai ca Vadim Tudor, folosesc ortodoxia ca pe o masca buna de pacalit naivii. Tot ca maestrul lor, folosesc legaturile cu vechea securitate ceausista ca sa-si conserve interesele meschine. Si tot ca la "tribun", convertirea lor la ortodoxie este precara.
Vade retro!

Unknown spunea...

@ Teodor: Vorbeşte cu părintele Iustin. Nemijlocit. E un îndemn pe care i l-aş face şi fiului meu (Tudor :), un nume frumos, nu?).

Semne de întrebare (nimic tendenţios): Despre ce actor vorbeşti (cu un pic de maliţiozitate)? Vrăji? La ce te referi? Poţi intui, frate, cât de simplă ar fi rezolvarea acestor dileme - iar dracii clevetirilor ar crăpa de-a binelea - dacă am ţine cont de "surse"?
Comunicatul semnat şi de părintele Iustin este postat aici. Ce ar mai fi de adăugat?
Aşadar: cine îl denigrează pe al nostru părinte? Cine?

Victor Roncea spunea...

Nu stiam ca Adolf Vasile zis Razvan Codrescu e si sectant la Martorii lui Yehova, dar vad ca asa semneaza, curajos, mai sus :)
Rafaele, Rafaele...

Anonim spunea...

Pentru Victor: Veninul tău a devenit inofensiv, Victoraş... Chiar nu-ţi dai seama?
Citeşte mai jos o ştire marfă: oul e mai tare decât şarpele. Eşti pe fază? Te-ai prins?

"Antidot pentru veninul de sarpe

Joi, 02 Noiembrie 2006

Anticorpii extrasi din galbenusul oului de gaina ar putea fi folositi in curand la crearea unui antidot pentru muscaturile de sarpe, a anuntat un grup de cercetatori indieni.

Specialistii de la Fundatia de cercetare stiintifica Vittal Mallya (VMSRF) din sudul Indiei au lucrat timp de sapte ani pentru a gasi acest antidot, lipsit de efecte secundare. "Dupa ce vom termina testele de toxicitate virala sau bacteriologica, vom fi primii care vor injecta oamenilor anticorpi de gaina", a explicat directorul fundatiei, P. V. Subba Rao. Potrivit precizarilor sale, experimentele vor fi finalizate pana la anul.

Un alt antidot pentru veninul de sarpe a fost extras de la cai, dar procedeul este extrem de dureros pentru acestia, ceea ce a provocat reactii aprinse din partea asociatiilor de aparare a drepturilor animalelor. P. V. Subba a avut atunci ideea de a studia ouale de gaina, dat fiind ca aceasta pasare este folosita intr-un numar considerabil de terapii.

Medicamentul nu va fi foarte scump, deoarece o gaina poate produce cam 250 de oua pe an, fiecare continand destui anticorpi pentru a fabrica o doza de antidot, a mai relevat directorul fundatiei stiintifice indiene. In India sunt muscate de serpi cel putin 300.000 de persoane pe an, iar 10% dintre acestea isi pierd viata in lipsa ingrijirilor acordate la timp." (Ştire preluată de pe situl www.sanatatea.com: www.sanatatea.com/art/mediu/3476-antidot-pentru-veninul-de-sarpe.html)

ALT MARTOR spunea...

Lui V. Roncea

Martorul nu e cine crezi. Deduci repede si prost. Pe lume exista fel de fel de martori, nu numai a lui Iehova. Martir tot martor inseamna, stiai?

Teodor spunea...

Trage un pic cu ochiul la comentariile de pe blogurile lui Tarziu si al lui Codrescu de la ultimele articole dedicate cazului Aiud. Ai sa vezi cum au permis comentarii denigratoare la adresa parintelui Iustin...

Anghel spunea...

@ Teodor

Cateva exemple concrete de denigrare ar fi extrem de utile. Altfel intra la categoria clevetelilor fara nici o baza. Sau a denigrarii, cum vrei tu sa o numesti. Dar vad ca preferi sa tragi cu ochiul decat sa privesti adevarul in fata.

@ ALT MARTOR

Ii ceri prea mult lui V. Roncea.

Teodor spunea...

Se pare ca unora le este greu sa vada si lucrurile cele mai simple. Uite un comentariu de pe blogul lui Codrescu, la care nu a dat nici o replica, ci doar a acceptat acel atac la adresa parintelui:
"Anonim Anonim spunea...

Poate vine si Basescu in campanie electorala si poate-l pune parintele Iustin sa si predice in haine preotesti ca pe Coja..."
il poti gasi aici: https://www.blogger.com/comment.g?blogID=6146195831520840078&postID=510494758652796613

Mai multe atfel de comentarii acceptate, fara nici o replica le gasiti si la Tarziu:

http://c-tarziu.blogspot.com/2009/08/avanpremiera-interviu-lamuritor-cu-prof.html

Martorul spunea...

Lui Teodor

Era vorba de comentarii fara nici o replica. Asta de l-ai citat tu are dupa el postata replica urmatoare, foarte clara:

Nu cred ca e locul si momentul potrivit pentru ironii.
Ar fi minunat pentru Aiud si pentru unitatea noastra nationala si bisericeasca sa vina in 14 septembrie lume cat mai multa si mai importanta. Trebui scos proiectul Aiud din marginalitatea infruntarilor intestine, ca lumina de sub obroc. Asa sa ne ajute Dumnezeu si Maica Domnului!

Si pe urma stii ce inseamna denigrare? Uite-te ce scrie Roncea cand a sa dea in cineva si pe urma mai gandeste-te la ce spui. Sau pentru ai vostri e alte masuri, daca vrea muschii vostri?

Anonim spunea...

Lasa, Martore, nu-ti mai bate capu cu ei! Sunt asa de bolnavi de ura ca nu mai stiu nici ei ce sa mai inventeze sau sa gaseasca noduri in papura. Iar lui Claudiu Tarziu si Razvan Codrescu asa le trebue daca au vrut sa faca Azec cu Roncea si cu Bichir.

Un martor spunea...

Teodore, se pare ca te uiti in bloguri doar cu un ochi. Si ala e cam sticlos. Vrei mostre de jeg de pe blogul V. Roncea? Nu cred ca iti ajunge o masca de gaze. Sau poate ca iti place fostul secretar de partid Ion Coja, care face urmatoarele afirmatii in predica de la Petru Voda:
"Ca fost membru al Partidului Comunist Român, din care au făcut parte peste 3 milioane de români, vă asigur că acest partid a avut o politică criminală numai în anii când structurile sale au fost dominate de comuniştii alogeni veniţi de la Moscova. În timp şi mai ales după 1964 PCR a început să se afirme ca un partid al românilor şi caracterul său românesc s-a întărit de la an la an! Pentru această politică, de subordonare a partidului comunist faţă de interesele naţionale, pentru aşa zisul său naţional-comunism, Nicolae Ceauşescu a fost pedepsit de asasinii săi cominternişti cu o moarte cumplită. O moarte şi ea nedreaptă, criminală, pe care nicicum nu o legitimau greşelile şi păcatele lui Ceauşescu, nu puţine, ce-i drept… Rămasă şi această crimă nepedepsită!".(http://www.ioncoja.ro/2009/08/predica-de-la-patru-voda/) Ceausescu, cel care darama biserici, spalat de crime in Manastirea Petru Voda! Mortii din zilele revoltei anticomuniste, martirii care au strigat: "Vom muri si vom fi liberi!", pangariti in biserica de securistul Ion Coja, adus la manastire de V. Roncea! In biserica lui Hristos, apologia national-comunismului si a lui Ceausescu -ceva mai scandalos e greu sa se imagineze! Dar pe tine, Teodore, nu asta te revolta. Tu iti arunci cate un ochi pe bloguri si te infierbanta o gluma deplasata. Apoi iti faci o cruce si dormi linistit. Ai detectat dusmanii ortodoxiei si esti incantat de tine... Poate ar trebui sa-l intrebi pe Grigore Caraza cum a fost in puscaria Aiud pe vremea lui Ceausescu (intre 1970 - 1977) cand a fost inchis pentru ca l-a marturisit pe Hristos. Sau sa te interesezi cat de "bine" a dus-o parintele Calciu la puscarie intre anii 1979-1984, tot pentru ca l-a marturisit pe Domnul, in timp ce securitatea pura, romaneasca, ceausista, pe care fratii Roncea si Ion Coja o ridica acum in slavi, apara interesele nationale! Poate ca esti prea crud si nu stii nimic din istoria recenta. Sper ca este asa si nu ca esti prost sau cinic. Poate ca macar acum o sa intelegi de ce am afirmat ca aceste figuri jalnice spurca tot ce ating. Acum vor sa spurce si Aiudul. Cred ca este deja prea mult. Dumnezeu nu o sa ingaduie asta, indiferent cat o sa se zvarcoleasca aceste lepadaturi fara nimic sfant.

Maria spunea...

Unul dintre comentariile denigratoare aparute pe blogul lui Tarziu cu acceptul sau. E clar ca vor sa loveasca in parintele Justin. A se vedea si comentariile sale in care spune ca a-l considera pe parintele Justin "Duhovnicul neamului" este "o prostie" si una "mai mare am auzit mai rar"
Mai jos comentariu aparut pe blogul lui Tarziu
Anonim spunea...

Sa te crucesti, nu alta: Ion Coja a fost binecuvantat de pr Iustin sa candideze la presedintia Romaniei! Parintele chiar nu mai are discernamant? Si-l mai pune pe omul asta si sa predice in straie preotesti! Doamne....!
http://ro.altermedia.info/religietraditii/ion-coja-predica-de-la-patru-voda_15182.html

martorul spunea...

Cred ca nu ai citit marsaviile predicate de Ion Coja la Petru Voda, fragment dat putin mai sus. Sau poate te regasesti in ele. In acest caz nu mai avem ce discuta. Iubesti crimele comunismului, pe Ceausescu, iti plac lucrurile amestecate, esti complet confuza. Esti atat de oarba sa nu vezi ca se doreste compromiterea parintelui Iustin, ba chiar s-au facut pasi mari in aceasta directie cu concursul lui Roncea si a catorva monahi a caror slava desarta e mai presus de dragostea fata de parinte si de Dumnezeu?
In ceea ce priveste sintagma de "duhovnic al neamului", ea este neortodoxa. Bine, daca iti place Ceausescu si demagogia comunista, ca Roncea, atunci esti pe o lungime de unda cu el. Dar noi, ortodocsii, nu credem in infailibilitate si nici in paranormal. Nu am auzit ca Sf. Paisie Athonitul sa fie numit duhovnicul neamului grec sau Sf. Ioan Maximovici- al cui duhovnic a fost el de fapt? Al rusilor, al americanilor, al sarbilor sau al chinezilor? Dar parintele Arsenie Papacioc al carui "neam" este duhovnic? Sau Rafail Noica, Adrian Fageteanu sau Iulian din Athos? Parintele insusi, ca om smerit, nu are cum sa se impauneze cu aceasta stampila lipsita de masura. Si mai este ceva, daca tot este "al neamului", cum de nu a iesit din Sf. Altar cand Ion Coja si-a debitat propaganda securist-comunista care jignea chiar neamul romanesc si nu l-a dat afara din Biserica lui Hristos? Parintele Arsenie cred ca i-ar fi ars si o palma de indignare. Nu poti sa-ti bati joc de acest neam imbracat in stihar si sa nu ai parte de nici o reactie! Daca este "al neamului", cum de rezista ca neamul sa fie batjocorit in biserica in care slujeste? Da, parintele este batran si il folosesc dupa cum le dicteaza interesele, inclusiv in campania electorala. Asta vad ca nu te deranjeaza.

adrianos spunea...

Domle, dar cum se face ca Roncea nu spune ca si Coja a fost la acea intalnire de la Academie pe care initiat-o Calin Georgescu si IPID, pentru care Victoras sufla atatea flacari pe nari impotriva lui Puric??? Deci alaturi de cei "incriminati" acolo si Coja a luat cuvantul, nu a fost simplu spectator. Paaaaaaaiii, sa incercam niste raspunsuri:
1. pentru ca Roncea are ceva personal cu Puric... ? cred ca da.
2. pentru ca discursul nationalist trebuie rapit si bagat in gura unuia usor de compromis in viitorul apropiat... hihi, da, si asta e adevarat.
3. pentru ca Becali si Vadim Tudor s-au cam diluat si nationalismul lor e apa de ploaie, deci trebuia scos altul la iveala...
4. pentru ca, asa cum ne invata baietii astia din afara, "nationalismul" tre' sa dispara, asa ca de ce sa nu-l compromitem...
Roncisor, nu prea joci corect, este? ;)

adrianos spunea...

si pentru vanatorii de greseli:
in postarea de mai sus lipseste un "a"... cel putin

Anonim spunea...

Pentru mai multi "Martori":

Roncea poate ca il merita, dar noi nu ne onoram folosind un asemenea limbaj, ci ne coboram pana la urma urmelor la nivelul lui. Si nu ar trebui pentru nimic in lume.

Gabi M. spunea...

CUM SA FIE MAI DOMNILOR,REAL ACEST "COMUNICAT" PE CARE LA NR.4 SEMNEAZA DAN PURIC,IAR LA NR.5 SEMNEAZA ARHIMANDRIT JUSTIN PARVU?!? Este clar ca lumina zilei ca este un FALS,face oare parte dan puric din Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania?!? Asta sa o spuneti lui mutu... Cat despre "venin",nu lipseste nimic...nici din articol,dar nici din comentariile domniilor voastre!Apoi,apar la comentarii cam multi...anonimi...nu vi se pare?Chiar ne crede cineva atat de...stupizi?Chiar pe toti?

Gabi M. spunea...

Comentariul meu nu apare,domnilor?!? Nu convine cuiva?!? Parca in comentariile anterioare cineva se lamenta ca nu ii sunt publicate comentariile de catre admin-ul de la "Apologeticum"? Nu se spune oare ca:"vom avea urechi dar nu vom auzi si vom avea ochi si nu vom vedea"? Observ ca simpatizantii acestui blog sunt chiar in aceasta situatie,dar cei care INTENTIONAT NU VAD SI NU AUD,se pare ca sunteti chiar domniile voastre...Pacat! Domnul sa va ierte ca incercati(si se pare ca reusiti chiar)sa smintiti pe cei care "vad si aud"...mai putinel...Apara,miluieste,mantuieste,lumineaza,binecuvanteaza Doamne Iisuse Hristoase,neamul romanesc,crestin-ortidox!

Cornel spunea...

Esti apucat, frate?
Pai Parintele, daca era un fals, cum iti bese tie mintea, putea oricand sa spuna ca n-a semnat si ca il considera nul comunicatul. Dar nu numai ca a semnat, a facut si precizare la sfarsit, scrisa cu mana sa!
Acuzati pe toata lumea ca nu l-ar respecta pe Parintele, dar voi il tratati de parca ar fi iresponsabil si n-ar mai sti ce face, sau ar trebui sa faca numai ce ar vrea muschii vostri! Nu vedeti ca isi bat dracii joc de voi?

rotitza lipsa spunea...

Si iarta-l Doamne pe crestinul-"ortidox" Gabi M., ca e tantalau si nu vede decat ce-i place lui, ca fericit nu este cel tampit, asa cum au inteles multi ca inseamna "sarac cu duhul", ci cel smerit, dar Gabi nu e nimic din ce trebuie, dar mult este el din ce nu trebuie, ca face parte dintre stupiZeii pe care Roncea-i joaca pe degete, ca nu sunt multi, dar sunt zurbagii si apucati, o masa de manevra perfecta; si mai ales "apara, miluieste, mantuieste, lumineaza, binecuvanteaza Doamne Iisuse Hristoase,neamul romanesc" in special apara-ne pe noi de astfel de specimene tulburate, care ne fac de ras in fata altor neamuri, poate mai putin credincioase, dar mai putin dispuse sa inghita toate prostiile!

Anonim spunea...

Amin!

Anonim spunea...

Ce sa te faci daca te-ai nascut ortodox, dar esti putin la minte!

Anonim spunea...

http://saccsiv.wordpress.com/2009/08/28/video-simboluri-ale-noii-ordini-mondiale-pe-aeroportul-international-din-denver/