miercuri, 24 iunie 2009

DEPUTAŢII AU APROBAT ORDONANŢA PRIVIND PAŞAPOARTELE BIOMETRICE. 206 PENTRU, 13 ÎMPOTRIVĂ ŞI 13 ABŢINERI.

Bucureşti, 23 iun /Agerpres/ - Deputaţii au aprobat cu 206 voturi pentru, 13 împotrivă şi 13 abţineri Ordonanţa de Urgenţă nr. 207/2008, care modifică Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români din străinătate.
Pe 12 mai, deputaţii din Comisiile de apărare, politică externă şi drepturile omului au finalizat discuţiile pe marginea Ordonanţei amintite, în cadrul căreia au fost adoptate o serie de amendamente care reglementează problema mult discutată a paşapoartelor biometrice.
Cu toate acestea, proiectul a fost retrimis de două ori la comisia de specialitate.
Ultima dată, deputaţii au retrimis la comisie proiectul ce viza paşapoartele biometrice la 10 iunie, când deputatul social democrat Aura Vasile a solicitat acest lucru întrucât preşedintele uneia dintre comisii - cea pentru drepturile omului - nu semnase raportul final.
Plenul Camerei Deputaţilor mai trimisese pe 25 mai la comisie proiectul de act normativ amintit, propunerea de retrimitere fiind făcută tot de deputatul PSD Aura Vasile, care a afirmat că raportul comisiilor sesizate în fond - Comisia de apărare, cea pentru politică externă şi cea pentru drepturile omului - nu a fost semnat de toţi cei trei preşedinţi de comisie.
Potrivit actului normativ aprobat astăzi, pentru cei care, din motive de conştiinţă, refuză paşaportul electronic (biometric), deputaţii au căzut de acord ca aceştia să poată primi un paşaport simplu, temporar, al cărui termen de valabilitate a fost stabilit la 12 luni.
De asemenea, paşapoartele simple temporare pot fi reînnoite ori de câte ori cetăţeanul doreşte.
Potrivit preşedintelui Comisiei de apărare, democrat-liberalul Costică Canacheu, în ordonanţă termenul de valabilitate al paşaportului temporar era de 6 luni.
'De reţinut că prin tratatele pe care statul nostru le-a semnat prin aderarea la Uniunea Europeană, prin tratatele internaţionale la care suntem parte, în UE vom circula cu cartea de identitate, care şi ea va fi electronică, începând din 2011. În UE, nu vom avea nevoie de paşaport; în afara UE, vom circula cu paşapoartele electronice sau cu cel simplu temporar. Cetăţenii pot opta', a precizat Canacheu.
Preşedintele Comisiei de apărare a adăugat că deputaţii din cele trei comisii au stabilit, de asemenea, ca valoarea unui paşaport biometric să fie de 290 de lei, iar 96 de lei va costa unul simplu temporar.
'Am fost informaţi că Imprimeria Naţională a lansat licitaţia pentru achiziţionarea echipamentelor necesare asigurării securităţii datelor personale', a adăugat Canacheu.
El a dat asigurări că nu se va constitui o bază de date permanentă cu amprentele prelevate pentru paşaportul biometric, acestea rămânând în sistemul informatic doar pe durata emiterii paşaportului. 'După aceea, vor fi şterse. De asemenea, amprentele nu sunt preluate de sistemul criminalistic', a adăugat Canacheu.
Şeful Comisiei de apărare a precizat că solicitările pentru noile paşapoarte vor putea fi făcute la nivelul serviciului local de evidenţă a populaţiei. 'Ordonanţa prevedea ca numai în anumite centre să se facă acest lucru. Noi am prevăzut în lege ca solicitarea să se poată depune la locul în care îşi are domiciliul solicitantul, iar după aceea administraţia să gestioneze aceste cereri', a arătat Costică Canacheu.
Problema paşapoartelor biometrice a fost discutată în comisiile reunite încă de la mijlocul lunii aprilie.
La începutul aceleiaşi luni, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, i-a solicitat preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, să promoveze o serie de amendamente ale BOR la ordonanţa privind introducerea paşapoartelor electronice, în contextul în care actul normativ a trecut tacit de Senat, iar propunerile Sfântului Sinod nu au fost luate în considerare. Amendamentele dorite de Patriarhie vizau eliberarea de paşapoarte simple, temporare, în cazul în care titularul sau părinţii minorilor declară în scris că nu doresc paşapoarte electronice pentru motive de conştiinţă sau religioase.
BOR mai dorea prelungirea valabilităţii paşapoartelor simple temporare de la cel mult 6 luni, cât prevede ordonanţa, la cel mult un an.
În documentul remis de Patriarhie, PF Daniel îşi exprima regretul că aceste propuneri de amendare a ordonanţei nu au fost luate în considerare de Senat.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a lăsat credincioşilor libertatea de a opta între noul tip de paşaport biometric şi unul simplu temporar

4 comentarii:

alin spunea...

Minciuni.
In legea aprobata nu exista "din motive de conştiinţă" sau cuvantul constiinta.
Ca sa obtii un temporar trebuie sa faci cerere pentru unul biometric si sa minti spunand ca e o urgenta ca sa obtii unul temporar. Probabil "facilitatea" asta va putea fi revocata usor dupa cateva luni.
Amprentele s-au prelevat in numar de 10 (degete) in loc de 2 si nu s-au sters din baza de date. Asta o spune Autoritatea nationala pentru protectia datelor personale care i-a si amendat pe cei de la pasapoarte. vezi raportul cvasisecret
http://nunemaispionati.org/images/stories/carti/raport_geoana.pdf

Pacat ca n-ati mai facut nimic si ca ati abandonat lupta tocmai pe finish.

Anonim spunea...

o mica victorie ??

http://www.cotidianul.ro/angajatii_statului_nu_vor_mai_fi_obligati_sa_si_ia_salariile_pe_card-92517.html

.

Cineva spunea...

Mare branza cu amprentele, parca daca ar vrea cineva sa faca rost de amprentele tale, musai trebe sa sparga baza de date a Politiei sau vezi Doamne, daca vreai Politia sa te bage in bucluc cu amprentele, nu poate altfel decat daca ti le ia din pasaport.

Daca nu ti-ai dat seama, in fiecare zi lasi pe unde mergi zeci si sute de amprente..

Alin spunea...

Urmarirea cu sau fara cip au ajuns o parte a vietii noastre

KGB-istii moldoveni urmaresc oamenii bisericii ...

Un articol de pe blogul parintelui ieromonah Savatie Bastovoi.


"Securitatea moldovenească mă caută şi nu mă poate găsi?


În ziua de vineri am fost căutat de doi ofiţeri de securitate la sediul episcopiei de Edineţ. Aceştia s-au legitimat ca atare, cerînd secretarului eparhial informaţii despre umila mea persoană. Fără îndoială, colaboratorii Securităţii moldoveneşti ştiau că eu nu sînt acolo, de aceea fapta lor rămîne învăluită de mister, dealtfel ca orice acţiune a Securităţii. Ce ar fi fost mai simplu pentru securişti decît să ceară o informaţie serviciilor vamale şi să afle că eu ieşisem cu o zi mai devreme din Republică, plecînd de la Noul Neamţ?
Totuşi Securitatea a considerat necesar să mă caute într-un loc unde eu nu am mai fost de trei ani, din ziua înmormîntării episcopului Dorimedont.
Nu pot admite că Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova este atît de slab (dincolo de marile defecte ale actualei guvernări ce stă să se dărîme), încît să nu mă poată găsi, atunci cînd şi-o doreşte cu tot dinadinsul. De aceea aş putea considera gestul celor de la SIS drept o tentativă de intimidare.
Nu sînt nici James Bond, nici Fantomas, nici Zorro şi pot fi somat printr-o citaţie de la Procuratură, dacă am făcut ceva contrar legii. Sau trebuie să ne jucăm de-a cekiştii şi „duşmanii poporului”?

Faptul că Procuratura nu mi-a găsit nici o vină şi nici vreo bănuială, mă poate face să cred că motivul pentru care SIS-ul a demarat această căutare a mea e legat de opiniile pe care le-am exprimat în articolele şi cărţile pe care le semnez.
Pentru a nu-i supune la cheltuieli nejustificate, sustrase din bugetul Republicii în această vreme de criză, îi rog pe domnii ofiţeri să-mi comunice (poate chiar aici, pe blog – garantez confidenţialitatea) unde şi cînd doresc să ne vedem, după ce mă întorc. Ne-am putea întîlni, de pildă, la terasa „O viaţă are omul” din centrul Edineţului."