miercuri, 22 aprilie 2009

ALIN FUMURESCU: PATRIARHUL MARTA

„Marto, Marto, pentru multe lucruri te îngrijorezi şi te frămânţi tu, dar un singur lucru trebuieşte. Maria şi-a ales partea cea bună, care nu i se va lua.” (Luca, 10:41-2) 

 

Patriarhul Daniel e un om gospodar. Ştie să administreze cu pricepere averile Bisericii pe care o păstoreşte. Scoate bani din piatră seacă, înfiinţează posturi de radio şi televiziune, plăteşte purtători de cuvânt şi formatori de imagine, găseşte sponsori etc. În limbaj laic e un excelent manager. Ştie cu ce se mănâncă şi politica: crizele financiare, fie ele şi mondiale, vin şi pleacă, alegerile rămân. Criză sau nu, voturile nu se devalorizează. Când bugetele se subţiază, salariile îngheaţă sau scad, Prea Fericitul a reuşit performanţa de a stoarce de la parlamentari câteva miliarde bune pentru biserici, başca singura creştere salarială a anului - cea a preoţilor. Cu un drum a legat mai strâns Biserica de stat, dar asta nu pare să aibă vreo importanţă. Nu s-a milogit, cum greşit au interpretat răuvoitorii. De milogit se milogesc neputincioşii. PF Daniel şantajează fără să şantajeze. Ce vreţi? Economia n-are mamă, n-are tată, e născută de o mătuşă care nu ţine de foame.

Dovada? Pastorala de Paşte. Ştiu. E greu să scrii o pastorală bună: originală, captivantă şi cu un mesaj clar în acelaşi timp. Timp de aproape două mii de ani s-a dezbătut, s-a scris, s-a vorbit despre Înviere atât de mult încât până şi speranţa de a putea atinge deodată toate cele trei obiective pare imposibilă. Nu degeaba pasajul din Ioan Hrisostomul a devenit centrul liturghiei pascale. Nu degeaba puţină lume se mai oboseşte să le citească sau să le asculte. Ce poţi zice mai mult sau mai bine? Ei bine, ÎPS Anania a reuşit, şi în acest an, să arate că se poate scrie ceva mişcător în adevăratul sens al cuvântului - acela de a te mişca să faci ceva. Nu trebuie să mă credeţi pe cuvânt. E suficient să o citiţi.

Prea Fericitul Daniel a făcut şi el ce-a putut şi ce-a ştiut - un apel străveziu către sponsori. Bate şaua spiritualităţii să priceapă iapa lui Becali şi a altora ca el. Banii, aflăm, pot fi folosiţi pentru „dezvoltarea spirituală”. Urmează o înşiruire contabilicească de citate biblice în stare să plictisească până şi un pustnic, toate menite a mai stoarce, dacă se poate, un ban de pe urma celor dispuşi să parieze, din disperare, până şi pe Dumnezeu. Pastorii protestanţi, nevoiţi să se descurce singuri, sunt - din acest punct de vedere - mult mai convingători. Ca un credincios ce mă declar (ajută necredinţei mele), am pretenţii mai mari. Nu degeaba zicem Sfântul Duh, nu Sfântul Spirit. Sunt bune şi logica, şi pâinea, nimeni nu zice nu, dar Marta nu trăieşte numai cu pâine.


Alin Fumurescu, Cotidianul, 22 aprilie 2009

 

7 comentarii:

Razboi intru Cuvant spunea...

Alin, nu Alex

Unknown spunea...

Multumesc. Varsta... :)

Alin spunea...

Se pare ca si autorul articolului tot in clasa iapei lui Becali se incadreaza pentru ca in mod evident nu a inteles mare lucru, de asta si comentariile aiuristice.

Ce pacat ca Biserica nu traieste doar cu aer si Sf. Duh asa cum e in imaginatia dumnealui.

Ce pacat teribil ca intr-o vreme in care materialismul a atins chiar si pe multi din cei care se considera credinciosi, sa tii o predica despre sensul si rostul averii.

Ce pacat teribil sa obtii o majorare a salariului preotilor, si ca culmea..nici ei nu traiesc doar cu Sf. Impartasanie.

Aceeasi vesnica si subtire acuzatie care o gasesti in special pe buzele protestantilor, salariu de la Stat inseamna musai subordonare fata de Stat ca deh, altfel cu cei 4% care mai dau pe la Biserica, sigur s-ar face o revolutie politica in Romania.

De ce nu vede autorul dragele noastre minoritati religioase care se bat cu pumnul in piept ca nu iau bani de la Stat sau cele de care nu se ia nimeni din aceasta pricina si care incropesc sigur mai mult decat acei 4% de ortodocsi (reali), intr-o opozitie reala cu Statul?

Ah, pentru ca Imparatia lui Dumnezeu nu e din lumea aceasta, nu-i asa?
Buna explicatie, dar merge doar la ei, nu si pentru ortodocsi si pentru Patriarh care daca nu e mason si securist e musai sa fie pe undeva macar nitel corupt iar daca nu corupt, macar un santajist abil al sfintei noastre clase politice cu tot atat de "sfinte" apucaturi.

Ce mai putem spune? Ca autorul se dovedeste un abil utilizator a politicii "divide et impera"?
IPS Anania e bun, duhovnicesc, a reusit sa scrie o alternativa spontana la chestiile cu care ne plictiseste an de an si Paste de Paste Ioan Gura de Aur iata ca IPS Daniel e doar materialist pentru ca adreseaza una din cele mai spinoase probleme la ora actuala.

Nici vorba de complementaritate, este o clara opozitie, fiecare sa-si aleaga tabara.
"eu sunt al IPS Daniel, eu al PS Anania, etc."

Despre "sfintenia" acestor cugetari, pentru cei duhovnicesti nu trebuie comentat.
Restul, ramane sa-si aleaga partidul, oricare ar fi nu se va folosi deloc de acest partizanism ridicol.

Si pentru cunostinta autorului care vrea sa ne convinga de puterea de convingere a pastorilor protestanti care nu trebuie sa-si plictiseasca anual auditoriul cu acelasi citat din Sf. Ioan Gura de Aur, ei bine, nici lor banii nu le pica din cer ci tot prin cuvantari si citate biblice care in perspectiva credinciosului autor al articolului sunt bune doar de plictisit pustnicii, ei bine tot cu aceste tehnici "meschine" si "perverse" obtin fondurile cu care isi ridica casele de adunare, platesc pastorii ba mai trimit si misiuni prin alte tari.

Dar poate totusi autorul ar vrea sa ne explice mai bine cum se impaca teoria cu Marta si Maria cu un binecunoscut dicton, domeniu in care ar manifesta mult mai multa competenta si anume: "Patria e ubi bene".

mihailt spunea...

Da ia uitati ce zice aci Sfantul Ioan Teologul,apostolul iubirii:
"17.Iar cine are bogăţia lumii acesteia şi se uită la fratele său care este în nevoie şi îşi închide inima faţă de el, cum rămâne în acela dragostea lui Dumnezeu?
18.Fiii mei, să nu iubim cu vorba, numai din gură, ci cu fapta şi cu adevărul. "
Din rugaciunea de seara catre Duhul Sfant,la enumerarea pacatelor:
"Sau un sarac a venit la mine si nu l-am socotit".
Sfantul Grigorie Palama,Sfantul Maxim Marturisitorul insista asupra compasiunii (milosteniei trupesti si sufletesti.)
Sfantul Macarie cel Mare lucra la camp vara cu ucenicii sai si din ce avea dadea aproape tot milostenie.
Asa sa nu intelegem gresit predica PF Daniel care a indemnat la milostenie fata de saraci.

Anonim spunea...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]nero 7 premium, [url=http://firgonbares.net/]acdsee 7 license key[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] coreldraw 12 graphics suite downloads discount on adobe software
autocad activation code [url=http://firgonbares.net/]2005 software price[/url] Photoshop CS4 Extended Mac
[url=http://firgonbares.net/]autocad civil 3d 2009 sp2[/url] fun educational software
[url=http://firgonbares.net/]microsoft office educators discount[/url] and software store
student software shop [url=http://firgonbares.net/]oem software price[/b]

Anonim spunea...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]discount software review, [url=http://murudobaros.net/]yahoo booting adobe photoshop cs3[/url]
[url=http://murudobaros.net/]filemaker pro 10 bible release date[/url] free personal finance software canada adobe creative suite 3 for vista
filemaker pro 6 [url=http://murudobaros.net/]educational software for kids[/url] design software to buy
[url=http://murudobaros.net/]academic adobe software[/url] microsoft sql software
[url=http://murudobaros.net/]buy scrabble software[/url] educational software discount
buy dreamweaver cs [url=http://murudobaros.net/]free reseller software[/b]

Anonim spunea...

[url=http://hopresovees.net/][img]http://hopresovees.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]adobe photoshop cs3 crack .rar, [url=http://vonmertoes.net/]want to buy photoshop[/url]
[url=http://vonmertoes.net/][/url] buy reason software buy adobe software for
oem software site [url=http://hopresovees.net/]adobe photoshop cs4 extended for mac serial number[/url] teacher discount for microsoft office
[url=http://hopresovees.net/]autocad electrical symbols[/url] academic version software
[url=http://bariossetos.net/]windows xp driver updates[/url] macromedia software downloads
software sales canada [url=http://hopresovees.net/]acdsee pro[/b]