marți, 2 decembrie 2008

ÎNCĂLCAREA DREPTULUI LA VOT ÎN CAZUL CETĂŢENILOR ROMÂNI BASARABENI CU DOMICILIUL ÎN BASARABIA (R. MOLDOVA)

Dreptul la vot al cetăţenilor români basarabeni, care au domiciliul în Rep. Moldova a fost încălcat astăzi 30 noiembrie 2008, prin refuzul comisiilor de la cele 4 secţii de votare din Chişinău de a le permite să voteze pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor din Circumscripţia 43.
Legea electorală, nr.35/2008, nu precizează care este actul cu care se poate face dovadă domiciliului/reşedinţei în "străinătate" - nici la art.8, nici în dicţionarul de termeni de la art.2 şi nici în restul prevederilor legale. Dacă legea nu distinge, nu puteau distinge nici birourile electorale, deci nu puteau să restrângă dreptul de vot, care este un drept fundamental. Procedând altfel, Birourile electorale, central, de circumscripţie, al secţiei de votare, au greşit grav, vina aparţinând şi Guvernului pentru lipsa de reglementări clare.
Se ştie bine că potrivit unei practici extinse la nivel internaţional, în afară de actul de identitate emis de autorităţile române cu menţiunea expresă a domicilului/reşedinţei, persoana în cauză poate face dovadă domiciliului/reşedinţei şi cu actul emis de autoritatea centrală/locală din statul respectiv.
Altfel spus, cetăţenii români basarabeni care puteau demonstra şi cu buletinul emis de autorităţile Rep. Moldova că au domiciliul în Rep. Moldova, puteau vota la secţiile de votare din Chişinău, nr.118, 119, 120, 121.
Mai mulţi analişti basarabeni cât şi observatorul Oficiului pentru Comunicare Internaţională şi Drepturile Omului, acreditat la Chişinău, au arătat că au fost excluşi de la vot cca jumătate din persoanele cu drept de vot care s-au prezentat astăzi la secţiile de votare.
La orele 19,00, în cele 4 secţii de votare din Chişinău (Ambasada şi Consulate) votaseră cca 2000 de basarabeni.
(Comunicat de presă primit pe e-mail de la av. Antonie Popescu)

Niciun comentariu: