sâmbătă, 11 octombrie 2008

DE CE NU CANONIZĂM MARTIRII ANTICOMUNIŞTI?



De ce nu canonizăm martirii anticomunişti?
Director de imagine: Ion Cristodulo
Realizator: Rafael Udrişte
Reportaj-documentar difuzat la TVR 1, SEMNE, 11.10.2008

32 de comentarii:

Anonim spunea...

Multumim din inima ptr astfel de reportaje. Trebuie cumva facut ca aceste emisiuni sa poata fi trase. Acum spre exemplu , l-am luat zip-uit de la Victor Roncea pe acesta dar pe celelalte nu stiu cum sa le salvez. O data salvate cu siguranta ele vor circula si acesta este scopul principal. Noi ne vom stradui sa circule cat mai mult. Lumea traieste intr-o bezna orchestrata. Trebuie ridicat acest val, aceasta bezna cu ajutorul lui Dumnezeu. Sunt o sumedenie de crestini care activeaza si raspandesc in toata lumea materiale, emisiuni, documente, filme de folos sufletesc - ortodoxe. e mare nevoie de acst lucru. Asteptam ajutorul dvs.
Dumnezeu sa va binecuvinteze sufletul si munca si toate cele!

Cristian

Anonim spunea...

Bravo, domnule Rafael Udriste.
Spor in cele bune.

Anonim spunea...

FELICITARI!!

Si in egala masura CURAJ!

Doamne-ajuta!

Anonim spunea...

Mult curaj in continuare si multa pace in suflet! Pr. Ioan Ardelean

Anonim spunea...

Foarte bun reportaj, felicitari!

Anonim spunea...

Excelent si felicitari!

Daca oamenii (poporul) nu vor striga, atunci pietrele vor striga pentru ei...

Doamne ajuta

Anonim spunea...

Frate Rafael, ma bucur ca ti-ai pastrat curajul marturisirii si ca ramai acelasi glas profetic. Romanii sunt nepasatori! Prefera sa se balaceasca in mlastina unei precare si relative bunastari si sa manance mizeriile acesteia: paine mucegaita si circ macabru. Elita Romaniei anti-comuniste a ramas uitata. Jertfa mucenicilor din inchisorile comuniste incomodeaza pe activistii pcr, pe securistii si pe alti nemernici pe care ii aflam prin Parlament, Guvern, administratia publica locala sau in mediul de afaceri. Nu mai pomenesc de faptul ca inclusiv administratia bisericeasca este patata de astfel de neoameni... Noi insa, trebuie sa ne facem datoria. Sa marturisim! ...si vom marturisi impreuna cu pietrele pe care s-a scurs sangele martirilor nostri, vom marturisi dreptatea si iubirea lui Dumnezeu!

heraasku spunea...

Bune semne!
DE CE NU CANONIZĂM MARTIRII ANTICOMUNIŞTI? Raspunsul este in intrebare. Anti - comunist. Este limpede.
Mai mult decat canonizarea in sine pe ei ii deranjeaza si ii va deranja Acatistele Sfintilor. Ganditi-va cum suna un acatist al unui sfant mucenic ucis de comunisti?! Un intreg manual de comportament, o intreaga atitudine impotriva minciunii si a imposturii, o intreaga existenta alaturi de ADEVAR. Pai cand noi traim in minciuni de dimineata pana seara, cand noi traim acceptand un minimalism religios ce a transformat trairea crestinilor intr-o existenta mic-burgheza neimplicata in esenta jertfei cum sa se doreasca trambitarea vietii dumnezeiesti?!
Cum ar suna acatistele in gura unor oameni ce au colaborat cu criminalii? Hilar, nu?
Acesti sfinti sunt cei ce spun cum trebuie sa traim, ce trebuie sa facem sunt sfintii modernitatii, sunt sfintii vietii mele. Sunt cei ce au tradus si au expus trairea lui Hristos in mijlocul modernitatii. Ei sunt cei ce au innoit viata bisericeasca atat de acuzata de primitivism si de nealiniere la modern. Ei sunt cei ce dau palme intelectualilor ce incearca sa ne invete cum sa traim, ce sa alegem, cum sa construim. Sfintii inchisorilor ne arata ce trebuie sa construim si cum trebuie sa construim; pe cine sa alegem si cum trebuie sa stam in fata lumii. Ei sunt vecinii nostri, ei sunt colegii nostri, ei sunt iubitii nostri. Langa noi ei fac altfel decat am fost si suntem invatati in scoala, in familie in societate.
Sa nu ne miram ca nu sunt scosi la lumina. Ei sunt in lumina. Noi traim in alternativa, in intuneric, in impostura.
Hristos a inviat.

Anonim spunea...

Hai dom'le, cum sa canonizezi niste legionari, pistolari si criminali. Nu va e rusine?

Unknown spunea...

@ anonimul de la 13.45:
Pe cine au omorit cei evocati, bre anonimule, de-i numesti criminali? Sau vei fi vrut sa fii ironic, dar ai uitat sa semnalezi asta. Daca nu, sa-ti fie rusine.

Anonim spunea...

Foarte bun reportaj!
Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Uitandu-ma la acest reportaj ,au inceput si gandurile sa ma bombardeze cu tot felul de intrebari:CE SA FAC?TREBUIE SA FACEM CEVA !DACA MA UIT SI MA DOARE SUFLETUL PTR TOATE ACESTEA CE REZOLV?
Asadar,un simplu om ,ortodox ,fara pozitie sociala(afara de faptul ca sunt mama)ce ar putea sa faca pentru a marturisi despre martirii nostri Bisericii din ziua de azi,din Romania?
Stiu ca trebuie sa le povestesc copiilor,sa strang cat mai multe carti care marturisesc despre viata lor,ca ei sa aiba aceasta marturie adevarata!
Dar oare numai atat?Sa merg la Liturghie,spovedanie,ascultare de duhovnic si numai atat?
As dori atat de mult sa ma lamuriti putin in aceasta problema.
Probabil ca parintele meu duhovnic ar da sfatul tipic:ai grija de copii ,de educatia lor duhovniceasca si restul lasa la voia lui Dumnezeu.
Dar oare numai atat?
Ca toti sa fie Una ....cum ajungem la aceasta unitate cand este aceasta cumplita TACERE??

Anonim spunea...

Încă un reportaj care aduce zîzanie și nu prea mult în plus. Pentru cine vrea să știe - sînt deja cărți publicate. Cine se opune - iar se știe cu toate că reportajul nu își asumă să spună cine este în spatele analiștilor de dosare.

Problema d-voastră de buni creștini este mîntuirea, și nu criticarea Sinodului și a altora. Nu vă dați seama că o să raspundeți de judecarea semenilor și încă mai rău a înalților prelați.

Apoi înainte să ridicați în slăvi reportajul și cuvioșenia reporterului, poate ar fi vremea să vă întrebați dacă agitarea spiritelor este o bună soluție. Și mare atenție, între fragmentele de discurs este și o secvență înregistrată la necuratul monument din fața CC-ului. Mai precis reporterul cuvios și cameramanul calcă pe cruce pentru un cadru "frumușel".

Anonim spunea...

@ion ion

Si fratia voastra sunteti un inalt prelat? poate unul din vremea odiosului! Care ne-a spalat creierele dar si credinta stramoseasca?
Iertari daca asumarea este gresita, daca nu, are grija Domnul cum ma va judeca si nu dvoastra.

Si cine va spus fratiei voastre ca noi cei ce sustinem o cauza ca aceasta nu suntem preocupati de problema mantuirii? Oare dvoastra cand puneti aceasta intrebare, nu va situati in aceeasi pozitie cu cel ce judeca?
Oare, daca sfintii marturisitori ai adevarului de credinta din toate timpurile ascultau orbeste de "inaltii prelati" mai exista astazi credinta pe pamant?
Sau poate, ati uitat Sf. Evanghelie de la Matei, in care Domnul nostru Hristos face portretul "inatilor prelati" cum ii numiti sfintia voastra.

Iertari fratilor!
Adevarul te face liber!

O sora convertita la dreapta credinta de parintele nostru mult marturisitor Gheorghe Calciu-Dumitreasa.
Bunul Dumnezeu sa-i odihneasca in lumea sfintilor Sai pe toti cei ce si-au dat viata pentru El in inchisorile comuniste. Slava Tie Doamne pentru sfintii tai marturisitori.
Amin!

heraasku spunea...

Pentru teodora florescu:
Daca iti cresti copii in duh crestinesc, in duhul adevarului faci mai mult decat sa cuceresti Everestul. Tu esti radacina de la care vor pleca ei, familiile lor, familiile si familiile lor pana la sfarsitul lumii. Tu, ca mama, esti cea care poti face bine sau rau. Ai grija de copii tai sa creasca curajosi, lucizi, crestini...

abc spunea...

Reportajul e bun, criticile nu prea. Mergem inainte.

Anonim spunea...

Reportajul este foarte bun.Ma bucur ca fratele Rafail continua sa fie un marturisitor al dreptei credinte .Cauzele pentru care nu sunt canonizati sfintii inchisorilor comuniste Dumnezeu le stie si ingaduie acest lucru.Cine doreste sa vada si sa simta un loc al sfinteniei acestor amrtiri sa mearga la Aiud la osuar .Doamne ajuta!

Anonim spunea...

Scuze m-am grabit ,fac o corectare ,martiri.

emilia corbu spunea...

pentru Vasilica. Dumnezeu ,,ingaduie,, ca martirii sa nu fie canonizati pentru ca noi toti nu ne facem datoria.Mai precis, tin sa va amintesc ca au existat martiri in absolut toate epocile istorice, chiar si in cele de pace. Doar ca acesti martiri au fost recunoscuti, in primul rand, de generatia lor, de contemporanii lor, tineri si batrini. Sa nu confundam martirii cu sfintii facatori de minuni care pot fi canonizati peste timp. In proloage asa se spune, ca in vremurile de prigoana, cei care mureau pentru Hristos erau cinstiti in primul rand, de comunitatea crestina de care ei apartineau. Se spune ca, crestinii se duceau noaptea, le lua trupul (sau ramasitele pamintesti) si il ingropau cu cinste ridicand apoi o biserica. Deci chiar din timpul prigoanei se luau masurile necesare. Acestia erau recunoscuti imediat ca martiri, fara nici o discutie.Prin urmare in situatia de fatza Dumnezeu ne ingaduie pe noi sa dormim linistiti asteptind sa vina altii sa ne canonizeze sfintii. Cu totii vom da seama pentru aceasta stare de lucruri pe care o toleram!

Anonim spunea...

Pentru Emilia Da aveti dreptate dar eu va spun ca am incercat sa facem ceva actiuni in sensul asta de cunoastere a adevarului,chiar am adunat materiale pentru cercetarea mortii pr.Ilarion Felea dar nu am gasit sprijin nici de la preoti pentru ca le este teama.Ce am putut face a fost organizarea unor pelerinaje la osuarul de la Aiud unde am savarsit parastas pentru martirii de aici.Sa ne rugam Domnului pentru luminarea celor care ar fi in drept sa faca acest lucru.Pr.Selafil de la Noul a prezis ca vor veni vremuri cand misiune ortodoxa vor face femeile pentru ca preotii se tem, si cred ca am ajuns acele vremuri.

Anonim spunea...

ANONIM2

Dumnezeu sa va binecuvanteze pentru curaj si demnitate. Imi invat copiii si invat si eu la randul meu, Istoria Romaniei prin intermediul scrierilor despre inchisorile comuniste.

Nu am stiut nimic pana dupa 1990, despre atrocitatile din inchisorile comuniste. Dupa asa zisa revolutie, eram ametiti si ascultam cand la acei batrani care spuneau ca mai bine era in comunism, cand la cei care spuneau ca e mai bine in liberatate. Doamne, cat de nestiutori eram (si mai suntem).

Cititi oameni buni Ioan Ianolide, cititi Sfantul Inchisorilor, cititi despre P Calciu, P Iustin, P Arsenie, P Steinhardt, cititi Dumitru Bordeianu, P Bejan, cititi toata istoria noastra adevarata. Imi creste sufletul de bucurie cand inteleg ce oameni minunati a dat pamantul nostru.

Nu am inteles in copilaria mea cat de BUN SI DARNIC a fost Dumnezeu ca m-a nascut pe pamant ortodox. Ce tara minunata.

Sa mergeti cu curaj mai departe domnule Udriste. Sunteti unul din modelele noastre si a copiilor nostri.

Curaj

Doamne ajuta

Anonim spunea...

Ma bucur pentru acest reportaj facut de fratele Rafail.
Trebuie facuta multa marturisire pentru a se cunoaste sfintenia noilor mucenici.Am fost si eu de 3-4 ori la Schitul Aiud si m-am convins de sfintenia lor.Imi doresc ca Sfantul Sinod sa-i canonizeze cat mai curand.

Anonim spunea...

Pai, cine ar trebui sa-i canonizeze ? Sfantul Sinod al BOR, adica Ierarhii, nu ? Pai si, dintre ierarhi, cati sunt "fosti" colaboratori ai Securitatii comuniste ? Cam multi, nu ?

Anonim spunea...

Ar tebui sa se faca un memoriu semnat de parohii si de toti credinciosii nostri catre Sfantul Sinod.
Dar mai intai trebuie ca preotii sa fie informati despre martirii nostri,
sa mearga la Aiud in pelerinaje.

Anonim spunea...

Buna ziua.

Daca aveti timp va invit sa va uitati la
emisiunea mea saptamanala , de pe tvrm cultural,intitulata" Gandesti deci existi",

Emisiunea se trasmite martea de la 12 in reluare si direct tot martea de la 17,30 pana la 18, tine 30 minute, si in reluare lunea pe tvrm educational de la 9 la 9,30 dimineata.
se transmite si pe net
www.tvrm.ro unde intrati pe link-ul tvrm cultural respectiv educational.






Universitatea Spiru Haret a deschis inca 2 canale de televiziune cultural si educational, de la 1 octombrie


cu bucurie
victorita




www.victoritadutu.wordpress.com

Anonim spunea...

Este simplu de ce nu se canonizeaza sfintii inchisorilor ,pentru ca cei care au fost calaii acestor martiri traiesc si influienteaza luarea unei decizii din partea BOR.Nadejdea la mila lui Dumnezeu.Dovezi graitoare in sensul ca sunt sfinti se gasesc din belsug la osuarul din Aiud .Indemn pe toti credinciosii din tara sa se organizeze ei si sa mearga la Aiud in pelerinaj ca preotii se tem sa faca.

ghenadie spunea...

Desi nu li s-a dat si nu prea li se mare importanta sfintilor"nebuni",eu cred ca avem nevoie de cativa sa arunce cu nuci in anumite fetze bisericesti!am citit pe razbointrucuvant.ro despre parintele iosif pasca si cred ca si el prin viata pe care a avut-o poate fi numit mucenic si chiar canonizat!Cineva mi-a spus:sunt 3 faze ale canonizarii:prima de catre Dumnezeu.a 2-a de catre cei credinciosii si apoi ierarhii cu actele!

Anonim spunea...

nu am vazut reportajul, dar de ce patriarhia rusa e cu un pas inainte? nu sunt motive canonice pt canonizarea sf romani din perioada comunista? este adevarat se praznuiesc in duminica sfintior romani , a doua dupa rusalii, dar ce facem cu valeriu gafencu si tot cercul lor? sau in sf sinod inca mai clocoteste ceva?

Anonim spunea...

multumiri :) rar vezi asemenea reportaje.
Doamne ajuta

Anonim spunea...

Iarna nu-i ca vara, iar România nu-i ca Rusia !
Ceea ce se încearcă prin această campanie, este recunoaşterea măcar a celor mai de seamă reprezentanţi ai rezistenţei anticomuniste. Deşi, după cum se ştie, avem pe mulţi alţii, care nu sunt mai prejos decât cei pentru care se face campania in cauză. Plus că sunt cei necunoscuţi, care prin corpurile lor sfinţesc acest pământ românesc. Dar să luăm cazul părintelui Ilie Lăcătuşu, despre care am auzit, că trecând-se cu moştele sale printr-un sat, a vindecat pe toţi cei aflaţi în acel sat, pe orbi, pe schiopi, pe demonizaţi etc. Toate aceste mărturii există.
Avem în istorie cazuri de canonizări făcute după sute, chiar mii de ani. Datorită sistemelor care s-au succedat la un moment dat, acele canonizări nu s-au putut face. Totuşi în popor, evlavia pentru acei oameni bineplăcuţi lui Dumnezeu exista, exprimată în rugăciuni către acei sfinţi (încă necanonizaţi), în acatiste închinate lor, avea lumea icoane ce-i reprezentau. Până la urmă Sinodul Bisericii, mai avea doar de recunoscut sfinţenia acelor oameni.
La fel ar trebui să se întâmple şi în zilele noastre. Să avem acatiste pentru Sfinţii din închisori, să le cinstim icoanele, să-i prăznuim în ziua morţii lor.
Şi poate în 2, 3, 10, 100 de ani vor fi şi canonizaţi.
Important este să nu ne lipsim noi de rugăciunile lor în faţa Dreptului Judecător, căci ei au prins îndrăzneală la El.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Daca am canoniza martirii anticomunisti, cu cine s-ar mai rafui iudeo-masonii, ce tapi ispasitori ar mai fi? Plus ca inca o data ar pica prost pentru evreii ce conduceau represiunea antinationala de dupa Razboiul II Mondial! Asta ar fi adevarata condamnare a comunismului, si nu rapoartele progeniturilor si beizadelelor tortionarilor!

CELEBRULUL NECUNOSCUT spunea...

Felicitari pentru blog!Tara martira Romania va intoarce Europa la credinta!
As dori sa ne lasati un link al blogului dumneavoastra pe urmatoarele bloguri:
http://minunicrestine.blogspot.com/
un blog in care gasiti minuni si dovezi ale unor incredibile minuni ,multe dintre ele
petrecute in Romani : aratari ale lui Dumnezeu si multe alte minuni
http://duhovnicii.blogspot.com/
un blog in care gasiti antologia marilor duhovnicilor din Romania : Arsenie Boca, Arsenie
Papacioc, Iustin Parvu , Sofia Boghiu , Teofil Paraian si multi alti duhovnici,articole noi in fiecare zi
http://martirii-inchisorilor.blogspot.com/
un blog in care gasiti despre :Valeriu Gafencu ,Mircea Vulcanescu, Elisabeta Rizea,
Ilie Lacatusu, Radu Gyr, Vasile Militaru , Vladimir Ghika si multi altii care au murit pentru Credinta.
Romania este un pamant plin de martiri!Romani uniti-va !
Doamne ajuta!
Credinţa este pasărea care cântă când zorii nu au apărut încă.
Doamne ajuta!