marți, 20 octombrie 2009

O IDENTITATE PIERDUTĂ



Până la generaţia paşoptistă, Dacia reprezenta numele simbolic al reunificării celor trei provincii istorice: Transilvania, Moldova şi Ţara Românească.
Reportajul documentar investighează cauzele subterane care au determinat ca Unirea să fie făcută sub numele de România.

Interlocutori: conf. univ. dr. G.D. Iscru, Universitatea „Dimitrie Cantemir”, conf. dr. Horia Ciugudean, Muzeul Unirii din Alba Iulia, conf. univ. dr. Dan Dungaciu, Universitatea Bucureşti, prof. univ. dr. Nae Georgescu, Universitatea "Hyperion" din Bucureşti, prof. dr. Theodor Codreanu, Huşi, dr. Napoleon Săvescu, preşedinte „Dacia Revival International” din New York, Vladimir Brilinsky, redactor şef „Dacia magazin”, Timotei Ursu, consultant „Dacia Revival International’, Mariana Terra, redactor „Dacia Magazin”, Dr. Mihai Popescu, Biblioteca Militară Naţională.

SEMNE. TVR1. SÂMBĂTĂ 17 OCTOMBRIE 2009. ORA 8.00
O IDENTITATE PIERDUTĂ

Producător: Dan Micu
Director de imagine: Ion Cristodulo
Realizator: Rafael Udrişte


(la o rezoluţie mai bună, reportajul-documentar se poate descărca aici)

13 comentarii:

Donkeypapuas spunea...

Scuzaţi-mă, dar multe din cele prezentate în reportaj sunt exagerări. Temerea mare a vecinilor (şi ocupanţilor) noştri era, în secolul XIX, faţă de iseile DACO-ROMÂNISTE. Deci, după cum vedem, faţă de ambele faţete. Românismul este faţeta ce ne deschide spre univesal, spre apartenenţa la o civilizaţie ROMANĂ (care a existat în mod direct pe Dunăre până la venirea slavilor, apoi până la recuceririle lui Vasile al II-lea Macedoneanul) caracterizată prin Drept juridic Roman, credinţă creştin Ortodoxă, comunitate de limbă indo-europeană numită "latină". Dacismul reprezintă Particularitatea, apartenenţa la provincie istorică, la moşie moştenită din moşi.
Una nu o exclude pe alta.
Din păcate în ceea ce priveşte Istoria antică, aceasta este plină de fabulaţii. Romanii au fost prezentaţi ca unii care vin dintr-un oraş, extermină popoare întregi şi se înmulţesc ca iepurii, de vreme ce au latinizat Europa de la Peninsula Iberică la cea Balcanică. Sunt excluşi aliaţii, sunt excluşi foederaţii, symmachii, e exclusă o unificare avant la lettre a unei populaţii vorbind o limbă asemănătoare în Europa. Din ce cauză? Pentru că s-ar lovi în ideile pan-germaniste, în ideile pan-slaviste. Aşa că mai bine stăm cu ceea ce vor alţii să ştim! Acceptăm "miturile istorice" propuse de papistaşa Romă, de evrei proveniţi de pe Volga, de o Moscovă nesătulă, de un Berlin şi Vienă care vor să dezbine şi să stăpânescă, de un regim icobin ce vrea să facă tabula rasa din tradiţie...

un inchistat spunea...

Ma vad nevoit sa fiu de acord cu Donkey, pe care il mai intep din cand in cand, cu simpatie. Inca il mai rog sa-si schimbe "masca" intr-un "chip". Revenind la film, sa incepi cu Napoleon Savescu, este exagerat. Astia, cu dacismul lor, ar vrea sa ne faca sa credem in Zamolxis, ca doar crestinismul este o conspiratie ce a dorit indepartarea noastra de fondul nostru curat, dacic. Iar fabulatiile ce tin de limba, in care cade si realizatorul filmului, sunt nerealiste si ridicole. Toti emigrantii romani din Italia sau Spania ar trebui sa se intrebe de ce invata atat de repede limba, chiar daca sunt din medii atat de diverse. Sau si italienii si spaniolii vorbesc o varianta de daca, asa cum sustin mai multi zapaciti?

Anonim spunea...

@inchistatului: te ai pripit cu concluziile tale. (In reportaj nu se vorbeste nimic de limba daca, ci de numele tarii, doctorul Savescu este totusi un om de buna credinta, s.a.). E bine de stiut ca numele tarii, Romania, nu se trage de la Roma. Ca numele tarii este o "facatura". (Te ai gandit vreodata de ce nu se cheama Italia "Romania"?)
Faptul acesta, ca nu avem o identitate corecta, ar trebui sa te/ne "intepe".
Am inteles reportajul mai ales ca o pledoarie pentru a fi mai atenti cu trecutul nostru. Eventual sa invatam ceva din el.

Donkeypapuas spunea...

@Anonim
O dai în bară, neicusorule. Au fost multe ţări numite Romanii! Inclusiv în... Italia: Emilia-Romagna îţi spune ceva? Dar despre romanşi ai auzit? Nici de Rumelia? Sau de romei?
@Închistat
Nu trebuie să fii aşa de sigur că tracii n-ar fi vorbit o limbă cel puţin asemănătoare celei latine. Neavând documente scrise, s-a apelat atunci la... fabulaţii. Evident fiecare trăgând pe spuza proprie. Şi de aici, cred eu, traba cu limba dacă - parte a grupului ce cuprindea şi limbile slave.
Nu mai spun de chestia cu vocabularul dac ce ar fi trebuit să aibe cuvinte total diferite de ale celorlalte limbi indo-europene. De aici povestea cu cele 600 de cuvinte ce ne vin direct din dacă. Iar problemele astea ni le punem noi, amatorii, pentru că specialiştii acceptă orice îmbrobodire!

un inchistat spunea...

Doctorul Napoleon Savescu NU este doctor nici in istorie, nici in filologie. Este un om de buna credinta, dar si coana Mitza este de buna credinta cand se pretinde cunoscatoare in parapsihologie sau zen. Nu am nici o problema cu numele de Romania si mi se pare in continuare teribil de ridicol sa crezi ca ni s-a furat identitatea prin aceasta alegere. Ce poti invata din acest fapt? Ca rumanii, ramanii, armanii, romanii care se denumesc asa ei insisi in tot spatiul unde sunt autohtoni, din Peloponez pana in Maramuresul istoric si N Crimeii, au visat o Dacie care nu s-a realizat? La ce sa fim atenti? E pericol? Unde? Singurul care lipseste din acest ghiveci este Ion Coja, care ar trebui sa se autosesizeze si sa ne lumineze in cestiune.

Anonim spunea...

Eu cred ca documentarul a fost facut bine. Cand spun bine ma refer la faptul ca Rafael a pus in cumpana mai multe lucruri inainte sa purceada la intocmirea lui.
Eu ca un necunoscator, am inteles ca denumirea acestei tari a fost una de conjunctura si pe de alta parte ca sa ma exprim mai plastic un pupincurism politic (lucru care ne caracterizeaza ca neam de o vreme buna). Am inteles ca din pct de vedere lingvistic dacii vorbeau o limba foarte apropiata de cea latina. Ca noi am exclus practic toata mostenirea dacica alergand dupa una contrafacuta. Astazi nu mai avem nici-o identitate ptr ca romanului ii place sa fie orice numai roman nu. Pe de o parte e de inteles pe de alta nu. Judecatile cu referire la toate acestea sunt mjult mai ample decat credem noi ca le-am putea face. Eu sincer sunt convins ca acest popor a oscilat de-a lungul vremii intre Dumnezeu si mamona si toate relele de aici i se trag. Asa cum in vechiul testament Dumnezeu pedepsea intreg poporul evreu ptr pacatele regelui (cerut de ei - renuntand la conducerea divina prin profet) asa si astazi noi suntem pedepsiti in mod pedagogic ptr pacatele celor care ne conduc si noi nu facm nimic sa-i schimbam. In puterea nostra sta aceasta izbanda. Intoarcerea catre Dumnezeu ne va scoate din lancezeala in care porcim si toate valorile acestui neam vor iesi ca uleiul la suprafata. Toate vor veni de la sine cand Dumnezeu este Cel care ne calauzeste sufletele si viata. Pana nu vom intelege toate aceste nu ne vom izbavi de aceste nisipuri miscatoare.
Eu ma gandeam la o emisiune cu mai multe interviuri printre marii duhovnici ai neamului (si mai ales ma refer la cei care stau mai la catacombe) depre reinvierea neamului prin pocainta, prin trezirea la viata ADEVARATA. Sunt duhovnici de mare traire duhovniceasca si care au perceput bine aceste aspecte ale vietii contemporane.
Eu consider ca documentarul este binevenit si bine argumentat si-l felicit pe Rafael. Putini mai sunt astazi care mai fac ceea ce el gandeste si face. Cum ar arata televiziunea de astazi cu oamnei de genul lui si cu felul lui de intlegere a lucrurilor. Nu spun asta spre lauda caci lauda este la Dumnezeu, ci ptr ca eu cred ca a depasit aceasta ispita. A te mandri e cum ti-ai taia creanga de sub picioare.
Asteptam cat mai multe emisiuni ziditoare!
Doamne ajuta!
Doamne miluieste-ma!

Cristian Stavriu

PS. Cand m-am referit la parinti, ma gandeam la protos. Arsenie Muscalu, Ier. Rafail Noica, Ier. Valerian (Dragos) Paslaru de la Frasinei si multi altii.
Te rog PS-ul sa nu-l publici.
Sunt f multi parinti cu viata imbunatatita carora nimeni nu le cere parerea si care ar avea multe de spus. Eu ador manastirea Frasinei care in smerenie isi duce zilele si multa rugaciune facand mult mai mult decat cei care in imprastiere se avanta in tot felul de polemici. Mi-ar place un interviu bine gandit cu astfel de oameni. Dar asta e doar un vis al meu.

Donkeypapuas spunea...

@cristianstavriu
În urmă cu vreo 350 de ani mitropolitul Varlaam îşi intitula Cazania sa "Carte ROMÂNEASCĂ de învăţătură". Tot atunci voievodul Vasile Lupu scotea codul de legi cu aceeaşi titulatură: "Carte ROMÂNEASCĂ". Aşa că de unde până unde "denumire de conjunctură"? A aparţine unei arii culturale intitulate "romane" nu este de ruşine. A fi român nu înseamnă că ne tragem din 3 colonişti latini şi 5 negustori greci sau sirieni. Înseamnă că avem drept temelii Dreptul roman, Creştinismul ortodox, latinitatea limbii (că nu vorbim nici slava, nici germana, nici turca).

Anonim spunea...

@donkeypapuas
Si cu dacii cum ramane? Cu "malus dacus" de exemplu. Eu zic ca prea putin din fibra noastra, românească si ortodoxa, respira a romani. După mine totul respira a daci, cu frumoasa noastră ortodoxie carpatina (fara a exclude "latinizarea", "civilizarea" sau mai recent "europenizarea" noastra).
Nu aţi avut sentimentul, în faţa Arcului Sfantului Constantin de la Roma, că acei conducători daci sunt Bătrânii nostri? Pentru mine asa a fost si m-am inchinat.
Sa ma iertati!

un inchistat spunea...

Chestia cu "frumoasa noastra ortodoxie carpatica" ma face sceptic in ceea ce priveste inteligenta urmasilor dacilor din frumoasa noastra patrie. Cele mai multe vestigii paleocrestine se afla in Dobrogea, a carui dacitate este superba dar cam lipseste, iar hulitii colonisti romani, urmasi ai sutasului (despre care Sf. Ioan Gura de Aur spune: "Eu insa sustin ca aceste cuvinte ale sutasului [stiti si voi care] sunt o dovada a marii lui credinte, cu mult mai mare decat a acelora care au coborat pe slabanog prin acoperisul casei.") au facut, dupa un secol de diseminare a crestinismului in Imperiu si stabilizarea pe pamantul Daciei a veteranilor, o reusita increstinare a populatiei autohtone. Despre daci nu prea citim in Evanghelii. In ceea ce-l priveste pe Sf. Constantin, se poate discuta asupra ascendentei sale trace. Dar ce legatura are asta cu numele de Romania, de care sunt mandru? Stim ca exista o revolta permanenta a fondului nostru nelatin, slavo-trac, de care vorbea Blaga in celebrul sau articol din revista Gandirea. Dar nu faceti dintr-o chestiune de cafenea literara un balon care risca sa faca poc! daca se umfla prea tare. Daca Arcul lui Constantin s-ar fi aflat la Urziceni, mai discutam. Dar de ce sa fi preferat sa ne numim romani, iar tara sa se cheme Dacia? Nu vad rostul si, mai ales, nu vad de ce sa facem din asta o drama, un zbucium la care sa ne duca o identitate "incorecta"!? E cam mult... Eu ma simt bine in pielea mea de roman in Romania, orice o sa-mi spuneti. Cred ca altele sunt problemele noastre, nu faptul ca in tarisoara noastra nu se reclama suficient de dacica. Ca sa folosesc un cuvant din fondul vechi, nu e nici o branza in chestia asta. Lasati-l pe dacul Napoleon sa-si duca in brazda (na!) bataliile. Mai mult de o râma pentru dat la crapul stramosesc nu o sa gaseasca.

Donkeypapuas spunea...

@cristianstavriu
Se pare că nu citeşti în întregime comentariile. Dar cred că nici pe Napoleon Săvescu nu-l înţelegi!
Dar hai să vedem din altă perspectivă:
Să zicem că ne-am numi Dacia. Păi dintru început am renunţa la sprijinirea vlahilor sud-dunăreni (spre bucuria grecilor, sârbilor, bulgarilor). Dar ma renunţa şi la teritoriile de peste Prut! Pentru că propaganda sovietică afirma că acolo nu au trăit daci.
În plus Imperiul Roman de naţiune germană condus de kaiser (cezar) ar fi putut foarte simplu să emită pretenţii asupra unei foste regiuni. La fel altă pretinsă "moştenitoare" a Imperiului: Rusia condusă de cezari (ţari). Deci după cum vezi nu interesează limba, etnia, sau legitimitatea când sunt interese geopolitice.

Anonim spunea...

Donkeypapuas!
Nu sunt dornic de polemici.
Am afirmat cu sinceritate ceea ce am inteles eu si n-am intentionat sa-mi impun parerile.
Esenta comentariului meu este alta - daca, l-ai citit pana la capat.
Vana acestui neam este din daci, indiferent ce s-ar spune si noi ca popor am ignorat cu succes acest lucru. Prea putin s-a vorbit despre daci in Romania.
Nu sunt un impatimit al dacologiei!
Departe de mine aceasta!
In toate cele petrecute exista o cauza care genereaza un efect.
Aici am vrut sa ajung!
Ca ne numim daci sau romani - ni stiu astazi cat va atarna aceasta in mentalitatea romanului.
Cel mai important este ca romanul sa stie de ce sufera(si cum se poate izbavi)- altfel suferinta nu-l va ajuta la nimic.
Doamne miluieste-ma!

Cristian Stavriu

filida spunea...

Minunata emisiune. Cea mai mare pasiune a mea este Imperiul Roman. Cu toate acestea, mi se pare dureros sa se spuna ca sintem urmasii romanilor. Multe felicitari autorului!

Joe spunea...

ba nu is exagerari! sunteti voi prosti! oricum stiu ca vorbesc in desert...